2011-04-08 10:25:01• hírek • Kocsis Zoltán

Szabadesésben a CFR

Spadacio döntött fotó: fcrapid.ro
Spadacio döntött fotó: fcrapid.ro

Hétközi fordulót rendeztek a román labdarúgó bajnokságban, a Liga1-ben, a 24. játéknap érdekessége pedig, hogy a dobogósok egyaránt döntetlen értek el, így a Temesvár ezúttal sem tudta átvenni a vezetést a Galactól. Jól szerepeltek és nyertek a „bukaresti nagyok", szokásos, azaz gyenge formáját hozta a tavalyi aranyérmes CFR.

Az etap két rangadót is hozott, ezeken összesen egy gól született! Időrendi és fontossági sorrendben a Galac és a Vaslui közötti összecsapásról kell néhány szót ejtenünk, hisz a moldvai derbi idén (ki hitte volna a szezon előtt) az egész bajnokság rangadójává vált: a listavezető ugyanis a harmadik helyezettet fogadta. Hazai győzelem eseten a Vaslui kiszállt volna a bajnoki címért folytatott versenyfutásból, míg vendégsiker esetén a sárga-zöldek két pontra megközelítették volna az első helyezettet. Ám egyik együttes sem nyert és nem is érdemelt volna egyik sem három pontot. A küzdelem jellemezte találkozóról mindent elmond, hogy a ProSport online-közvetítésében Giurgiu 84. percben kihagyott ziccerét úgy említette, mint a mérkőzés első nagy helyzetét!

A kolozsvári vasutas derbiről viszont azt nem gondolták sokan a szezon elején, hogy két középcsapat vívja majd meg. Pedig így történt, hisz a nyolcadik helyezett CFR a negyedik Rapidot fogadta. A találkozó Bus révén egy hazai kapufával kezdődött (a fiatal játékos a 3. percben tesztelte az alumíniumot), majd egy vendég kapufával folytatódott. A különbség csak az, hogy Spadacio 30 méteres bombája után a labda a felső lécről a hálóba vágódott. A bekapott gól megfogta a hazaiakat, akik csak a szünet után tértek magukhoz, ám ekkor hiába alakítottak néhány gólszerzési lehetőséget, ezeket sorrendben Nicoara, Bastos, Kivuvu, Muresan és Bud sem tudta értékesíteni. Miközben a vendégek a szünet után csak Spadacio egy szabadrúgásával tudtak veszélyeztetni, ám ezúttal ez is elég volt a győzelemhez. Ami egyben azt is jelenti, hogy a címvédő tavasszal hatodik meccsén harmadik vereségét szenvedte el és ezzel lassan közelebb kerül a kieséshez (tíz pont az előnye), mint az Európa-ligához (nyolc pont a hátránya).

A Temesvárnak két bravúrt is sikerült elérnie a héten: egyrészt két gólos hátrányból mentett pontot, tovább ápolva ezzel veretlenségét, másrészt pedig jelenleg győzelmeik száma megegyezik döntetlenjeik számával! Ez sarkítva azt jelenti, hogy a lila-fehérek nem jobbak a mezőny egyik felénél, ilyen körülmények közepette pedig nehéz bajnokságot nyerni. A szerdai meccsen a vendég Astra Miranda és N'Doye góljaival egy órányi játék után 2-0-ra vezetett, ám a hazaiak Zicu és Zagrean révén kiegyenlítettek. A győztes gólt azonban nem tudták bevinni, így nem tudták megelőzni a néhány órával később szinten ikszelő Galacot.

„Megmagyarázhatatlan" okból kifolyólag az amúgy is harmatgyenge Urziceni legjobbjait „pihentette" a Steaua ellen, így a rekordbajnoknak nem okozott komoly gondot 5-0-ra kiütni a tavaly még ezüstérmes gárdát: Nicolita kezdte a kivégzést, majd Geraldo szerezte meg első két román élvonalbeli gólját, aztán Dica talált be büntetőből, végül Burdujan is megrúgta első steauás találatát. Ennél jobban megizzadt a Dinamo, amely a Brassó ellen húsz perc játék és Viveiros gólja után hátrányba került. Alexe azonban még a szünet előtt egyenlíteni tudott, Ganea pedig az 54. percben a győzelmet jelentő találatot is megszerezte.

Kisebb fajta csodát produkált a Kolozsvári Universitatea, amely úgy nyert 4-2-re a Beszterce otthonában, hogy a 28. perctől emberhátrányban játszott. A hazaiak ekkor Cafasso góljának köszönhetően 1-0 arányban vezettek, a hátralévő időben azonban Cristea duplázott, Pelé és Nwakaeme első román élvonalbeli góljaikat megszerezve az „U" kiütötte a Gloriát.

A bajnoki tabella élmezőnye nem változott, a 49 pontos Galac őrzi egy pontnyi előnyét a Temesvár és öt egységnyi előnyét a Vaslui előtt. A Rapid, a Steaua és a Dinamo egy 40 pontos kontingenst alkot, amelyről a fordulóban kicsit leszakadt a Medgyes (38 pont), míg a címvédő CFR a nyolcadik helyen már csak álmodozhat az európai kupaszereplésről.

Eredmények:
Branesti - Sportul 1-1
gólok: Oprea (82.) illetve Ferfelea (89.)

Beszterce - Kolozsvári Universitatea 2-4
gólok: Cafasso (19., 68.) illetve Cristea (53., 74.), Pelé (59.), Nwakaeme (93.)

Steaua - Urziceni 5-0
gólok: Nicolita (8.), Geraldo (10., 75.), Dica (64., 11-es), Burdujan (83.)

Medgyes - Marosvásárhely 0-0

Temesvár - Astra 2-2
gólok: Zicu (73., 11-es), Zagrean (81.) illetve Miranda (17.), N'Doye (64., 11-es)

Galac - Vaslui 0-0

Dinamo - Brassó 2-1
gólok: Alexe (39.), Ganea (54.) illetve Viveiros (20.)

Craiova - Pandurii 0-2
gólok: Stromajer (45.), Lemnaru (57.)

Kolozsvári CFR - Rapid 0-1
gólok: Spadacio (20.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: