2007-11-07 20:41:38• hírek • Szatmar.ro

Készülj fel a tökéletes állásinterjúra!

llsinterjkkkkHa tudod mit vársz el és felkészült vagy, akkor nincs mitől tartanod.

A legtöbb álláskereső számára, az állásinterjú a legnehezebb feladat, ez az a rész amelytől a legtöbben rettegnek. Ez nem kellene, hogy így legyen. Ha tudod mit vársz el és felkészült vagy, akkor nincs mitől tartanod.

Fő a hozzáállás

Az első dolog amivel tisztában kell lenned, az az, hogy megfelelő hozzáállással jelenj meg az interjún. Ez azt jelenti, hogy tudod mit akarsz, és bár elfogadható, hogy izgulsz, de ha megvan benned a már említett magabiztosság, akkor ez felülkerekedhet a “lámpalázon”. Sokan abba a hibába esnek, hogy órákat gondolkodnak azon, vajon milyen problémák merülhetnek fel egy ilyen állásinterjún, és az esetek többségében ezek a problémák tényleg felmerülnek. Gondolj az egészre úgy, mint egy játékra. Ez a te esélyed, hogy bebizonyítsd valódi értékeidet, amelyek jóval felülmúlják az önéletrajzi adatokat.

Gondolkodj másképp, nem arról van szó, hogy a munkáltató meghallgat, mert van egy állása számodra, hanem arról van szó, hogy megnézel egy állást amiről eldöntheted, hogy megfelel neked vagy sem. Ha így gondolkodol, nem fogsz úgy viselkedni mint egy elbátortalanodott valaki, aki bármilyen munkát elvállal, hanem az az ember leszel a munkáltató szemében, aki a kvalitásainak megfelelő munkahely felkutatásán fáradozik.

Felkészülés mindenekelőtt!

llsinterj Éppúgy mint egy középiskolás dolgozatírásra, így az állásinterjúra is fel kell készülnöd. Gondolj arra, hogy melyek azok a dolgok amelyeket megkérdezhetnek tőled, és gondolatban játszd el, hogy milyen válaszokat adnál ezekre a kérdésekre. A cégek általában az optimista és motivált embereket részesítik előnyben, így törekedj arra, hogy válaszaid tükrözzék ezt a tulajdonságodat. Még ha az állásinterjúk különböznek is, néhány kérdés elhangzik mindegyiken, és egy gyors és határozott válasz jó színben fog feltüntetni. Gondolj kínos helyzetekre, amelyekből sikeresen kivágtad magad, elemezd ezeket, mert a helyszínen nehéz lesz koncentrálnod, és a stressz miatt a problémamegoldó készséged sem lesz a legjobb.

A munkáltatók szeretnek rákérdezni a gyengeségekre, igyekezz olyan válaszokat kidolgozni amelyek ezeket a gyengeségeidet pozitív színben tüntethetik fel. A munkáltatók továbbá olyan embereket keresnek, amelyekre ráillik a munkaköri leírás követelményrendszere. Ezért ajánlott felkészülni a cég dolgait illetően, mert így könnyebben igazodhadsz az elvárásokhoz, és ha megkérdezik “Mit tudsz rólunk?”, akkor gyorsan és magabiztosan kielégítő válasszal tudsz szolgálni. Ezeket az információkat könnyen betudod szerezni akár a cég honlapjáról. Továbbá fontos, hogy az álláshirdetés pontos részleteit is ismerd, mert ez is sokban segíthet a feltett kérdéseket illetően.

Az első benyomás számít!

Tudnod kell a pontos címet, hogy induláskor számba tudd venni a forgalom okozta esetleges csúszásokat is, mivel a pontosság elemi része a sikernek. Légy figyelmes, hogy amikor felhívnak telefonon az állásinterjú kapcsán, tudd megjegyezni az interjúztató nevét, ezzel is jó benyomást keltve.

Érkezéskor egy határozott mozdulattal fogj kezet az interjúztatóval, és közben nézz a szemébe. Gondolj arra, hogy ez a nagy lehetőség, hogy megkedveltesd magad, hogy jó benyomást tegyél. Ha esetleg várakoznod kell, légy udvarias mindenkivel a környezetetben, mert nem tudhatod épp kivel állsz szóba.

Vannak bizonyos dolgok amiket igyekezz elkerülni. Ezek például a rágógumizás, a bekapcsolva hagyott telefon, amely megszólal interjú közben. Ha munkahelyet váltasz, ügyelj, hogyan válaszolsz a “Miért vált munkahelyet?”kérdésre. Semmi esetre se mondj rossz véleményeket az előző munkahelyről, mert az nem vet jó fényt rád, még ha igazad is van.

Fontos a megjelenés!

A felmérések azt igazolják, hogy az első benyomás az első tíz percben körvonalazódik, és ezt a benyomást minden esetben a kinézet adja. Úgy öltözz mintha már megkaptad volna az állást. Informálódj arról, hogy hogyan öltözködnek a cég dolgozói (természetesen ha egyenruhát viselnek, akkor ajánlott nem igazodni ehhez) és öltözz te is hasonlóan. Semmiképp se próbáld ki az állásinterjúra a legújabb stílust, vagy hajviseletet. Egy diszkrét kosztüm tökéletesen megfelel. A lényeg, hogy legyél meggyőződve: jól érzed magad ebben az öltözékben. Kék, szürke és fekete a legtökéletesebb színek.

Testbeszéd

Bár a munkaadó lehet nem érzékeli, de a testbeszéd nagyon sokat elmondhat rólad. A vizuális kontaktus kötelező, mert ez azt sugallja rólad, hogy megbízható és őszinte egyéniség vagy, egyszóval nincs semi rejtegetnivalód. Óvakodj attól, hogy megérintsd az arcod vagy a füled, mert ez arra utalhat, hogy esetleg füllentesz. Igyekezz nem összekulcsolni a kezeid s a lábaid, ne hajolj túlságosan előre, ülj egyenesen és relaxáltan.

Az állásinterjú stratégiája

Az a személy aki veled szemben ül, azért van ott, hogy kérdéseket tegyen fel neked, te pedig azért ülsz vele szembe, hogy ezekre a kérdésekre pontos és lehetőleg határozott válaszokat adj. Biztos legyél benne, hogy az adott válaszokból kitűnik, te vagy a megfelelő ember az állásra. Rossz válasz nincs, de van olyan válasz amely jobban rávezeti az interjúztatót arra, hogy te kellesz neki.

Tegyél fel kérdéseket, az interjú nem csak egyirányba zajlik, ha kérdezel látni fogják, hogy érdeklődést tanusítasz a munka iránt, vagy megakarsz győződni arról, tényleg akarod-e ezt a munkát. Készülj legalább öt kérdéssel, de ügyelj mit kérdezel. Kérdezhetsz például a cég új piaci viszonyairól, de soha ne kérdezz a bérezésről és a juttatásokról.

Légy nyugodt, beszélj lassan és érthetően, és próbáld az interjút egy kötetlen beszélgetéssé alakítani.

Az interjú vége

Minden esetben, mielőtt távoznál, fejezd ki ismét érdeklődésed a munka iránt. Vigyázz, hogy ne tűnj kétségbeesettnek, mindössze tanusíts érdeklődést és köszönd meg a lehetőséget.

Az interjú után elemezd szereplésedet és próbáld optimizálni gyengeségeid. Ha nem is kaptad meg az adott állást, napról napra jobb leszel, és rövid időn belül “rádtalál” a neked legmegfelelőbb állás.

Szelényi Anna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: