2013-03-02 16:10:42• hírek • MTI

Svájci népszavazás: vége a menedzserek kaszálásának?

Svájc vasárnap népszavazáson dönt egy új szabályozásról, amely gátat szabhat a menedzserek álomjövedelmeinek.

Ha a többség megszavazza a kezdeményezést, akkor az alpesi országban bejegyzett vállalatok vezetői búcsút inthetnek eddigi, nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan magas jövedelem-csomagjuknak. A jövőben a részvényesek dönthetnek a cégvezetők javadalmazásáról, beleértve a fizetésüket kiegészítő bónuszokról is. A nagyobb átláthatóság érdekében például még arra is kötelezik a cégeket, hogy hozzák a részvényesek tudomására, ha kölcsönt nyújtanak a menedzsereknek.

A szabályok megsértői hat évi fizetésük összegével, sőt, akár három évig terjedhető szabadságvesztéssel is büntethetőek.

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a svájciak jelentős többsége, 64 százalékuk véget vetne a menedzserek "kaszálásának", leszámolnának azzal a gyakorlattal, hogy az újonnan jövő főnököket fizetésükön felől "üdvözlő" pénz várja, amely gyakran milliós tétel - svájci frankban. Ehhez hasonlóan, távozás esetére is kiugró végkielégítést tartalmaznak a javadalmazási megállapodások.

A svájci gazdasági elit érthetően nyugtalan. Attól tart - mint az ARD német közszolgálati tv honlapja írja -, hogy ez gyengíti majd Svájc vonzerejét, kevesebb multi települ ide. Mások viszont óva intenek a pánikkeltéstől, mert még a legendás bónuszok nélkül sem kell félteni a vezetőket, éppen elég vastag marad a pénztárcájuk.

Az "igen"-tábor kampánya nagy lökést kapott a közelmúltban, amikor kiderült, hogy a Novartis svájci gyógyszercég távozó főnöke, Daniel Vasella öt év alatt 72 millió frankot  kap cserébe, ha nem szegődik el a konkurenciához. Tapasztalva a közfelháborodást, Vasella végül lemondott "kárpótlásáról", de a svájciak láthatóan biztosra akarnak menni és végképp leszámolnának a csillagászati jövedelmekkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: