2014-01-11 11:48:42• hírek • Sike Lajos

Svábhitel a szülőföldön-maradásért!

Harminc fiatal vállalkozót, többnyire svábokat vagy svábszármazásúakat segít kamatmentes hitellel az idén a német kormány támogatásával létrehozott szatmárnémeti Sathmaren Alapítvány.

A kedvezményezetteket mintegy száz igénylőből választották ki. Mint az alapítvány igazgatója, Hölczli József elmondta: három alapvető szempontot vettek figyelembe. Fontos volt, hogy az illető lehetőleg fiatal legyen, olyan településen lakjon, ahol még ma is élnek svábok és termelő vagy szolgáltató tevékenységet végezzen, a kereskedelem kizárt.

Innentől nem számit, hogy az illető vállalkozónak mi a nemzetisége és milyen nyelven beszél. A mostani nyertesek a benyújtott pályázat tárgyától és megalapozottságától függően egyenként 10-20-25 ezer eurós kamatmentes hitelt kapnak, amelyet három, legfeljebb öt év alatt kell törleszteniük.

Az igazgató úgy véli: jó üzenete van annak, hogy legtöbben mezőgazdasági fejlesztésre - elsősorban traktor, kombájn és más gépek vásárlásra - kértek kölcsönt, ami arra utal, hogy egyre többen látnak megélhetési lehetőséget vidéken, s a visszakapott földek korszerű gépekkel és technológiával való megművelésében.

Második helyen a kisipar áll, ami ugyancsak fontos megtartóerő a mind jobban elnéptelenedő falvakban. A 24 éve működő Sathmaren Alapítványnak nem kis szerepe van abban, hogy sok Szatmár megyei sváb faluba a II. világháborús deportálások és Ceausescu hírhedt „márkáért-svábot" kitelepítési akciója után is visszatért az élet.

Az eltelt időben az alapítvány közel ezer kisvállalkozónak segített az említett módon az indulásban vagy a megkapaszkodásban. A több millió eurós támogatás eredményeként kimutathatóan hatezer munkahely jött létre a környéken.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: