2010-02-25 17:53:21• hírek • Szatmár.ro

Kevesebbet kapnak a disznókért

Növekedést jósoltak, viszont csökkent a sertés ára 2009 végéhez képest.

Az állami szubvenciók megvonása a sertéstenyésztésben is nehéz helyzetet teremt, ugyanis eddig a vágási támogatásként kifizetett, darabonként 100-120 lejes „vágási szubvenció" jelentette a tiszta hasznot a gazdálkodók számára. Ezzel együtt ráadásul a vágóhidak 10 százalékkal kevesebbet is fizetnek a hízók után: miközben 2009 végén 1,5 eurót „pengettek le" egy kiló élő sertésért, addig most 1,1 eurót adnak a tenyésztőknek. Akik szerint jelen helyzetben még nem beszélhetünk ráfizetésről, épp, hogy megtérül a befektetett pénzösszeg.

Nagy gondban a banki hitellel rendelkező farmtulajdonosok vannak, akik - vélik a megyebeli szakemberek - könnyen fizetésképtelenné válhatnak. Egyelőre nem tudni, mivel helyettesítik majd a megszűnt egyedenkénti támogatást ebben az ágazatban, de dolgoznak a rendszeren.

Ami a hízók nem vágóhídra történő eladását illeti, jelenleg is 7,5 lejért lehet a vásárokban beszerezni kilónként élősúlyban a disznót. Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság szigorítani fogja az elkövetkezőkben a sertésárusítási feltételeket, ugyanis a pestis elleni oltás megszűnésével hónapok múlva várhatóan ismét felüti fejét a betegség a megyében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: