2010-11-06 07:58:07• hírek • Szatmár.ro

Birsalma leves mazsolával és borban párolt csirke

A Szatmár.ro olvasói megszokhatták, hogy a „Mit főzzünk ma?" rovatban ezidáig rendszeresen változatos ételféleségek receptjeivel rukkoltunk elő, annak érdekében, hogy a háziasszonyoknak segítséget nyújtsunk a napi menü összeállításában.

A november elsejétől elindult „Főzzünk ma egészségesen!" rovatunk célja, hogy egy hónapon keresztül az egészséges táplálkozás és étrend fortélyait is megismertessük olvasóinkkal. A PrimaGym aerobic, cycling & fitness center FIT-NO FAT csapatának közreműködésével olyan recepteket közlünk, melyek az egészséges étkezéshez szükséges menüt tartalmaznak. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tehetjük mindennapi táplálkozásunkat.

A receptek által gyakorlatba ültethetjük, hogyan lehet például tejföl helyett tejszínt-, zsír helyett pedig olajat használni. A receptek tehát nem fogyókúrás étrendet tartalmaznak, hanem arra próbálnak ösztönözni, hogy minél egészség-centrikusabban főzzünk és étkezzünk.

Birsalmaleves mazsolával

Hozzávalók:


50 dkg birsalma, 1 dl fehérbor, 2 ek. mazsola, 1 db tojássárgája, 1 ek. keményítő, 1 csipet fahéj, 3 ek. cukor, 1 csipet só, 2 dl tej.

Elkészítés:

A birsalmákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházukat és szeleteljük vékonyra, hagyjunk meg kb. 7-8 nagyobb darabot. Tegyük fel főni 1 liter vízzel a vékonyra szeletelt birsalmát a fahéjjal, ízesítsük sóval és cukorral. Amikor megpuhult, turmixoljuk össze és tegyük vissza főni. Adjuk hozzá a fehérbort és a mazsolát. Keverjük simára a tejet a keményítővel és a tojássárgájával sűrítsük be a levest. Adjuk hozzá a nagyobb darab birsalmákat. Főzzük még pár percig. Tálalhatjuk hidegen, vagy melegen.

Borban párolt csirke

Hozzávalók:

4 db csirkecomb, 2 ek. olaj, 2 db zöld paprika, 4 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 kiskanál szárított bazsalikom, 2 dl száraz fehérbor, 1 csipet só, 1 csipet őrölt bors.

Elkészítés:

A megmosott, leszárított húst sóval, és őrölt borssal bedörzsöljük, kicsit állni hagyjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, vékony csíkokra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát feldaraboljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A petrezselymet megmossuk és apróra metéljük. Az olajat nagy serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, beletesszük a csirkecombokat, és minden oldalról szép pirosra sütjük. Ha megsült, kivesszük. A visszamaradt zsiradékban kicsit megpirítjuk a paprikát, hozzáadjuk a paradicsomot, visszatesszük a húst. Megszórjuk a fokhagymával, bazsalikommal és a petrezselyem felével. Felöntjük a borral, és lefedve, kb. 1 óra alatt a húst puhára pároljuk. Megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és a csirkét forrón, sós vízben főtt burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: