2010-11-09 07:00:28• hírek • Szatmár.ro

Sütőtökkrémleves és párolt halfilé

A Szatmár.ro olvasói megszokhatták, hogy a „Mit főzzünk ma?" rovatban ezidáig rendszeresen változatos ételféleségek receptjeivel rukkoltunk elő, annak érdekében, hogy a háziasszonyoknak segítséget nyújtsunk a napi menü összeállításában.

A november elsejétől elindult „Főzzünk ma egészségesen!" rovatunk célja, hogy egy hónapon keresztül az egészséges táplálkozás és étrend fortélyait is megismertessük olvasóinkkal. A PrimaGym aerobic, cycling & fitness center FIT-NO FAT csapatának közreműködésével olyan recepteket közlünk, melyek az egészséges étkezéshez szükséges menüt tartalmaznak. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tehetjük mindennapi táplálkozásunkat.

A receptek által gyakorlatba ültethetjük, hogyan lehet például tejföl helyett tejszínt-, zsír helyett pedig olajat használni. A receptek tehát nem fogyókúrás étrendet tartalmaznak, hanem arra próbálnak ösztönözni, hogy minél egészség-centrikusabban főzzünk és étkezzünk.

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

500-600 g sütőtökhús, 1,5 liter zöldség alaplé, tejszín, só, bors, tökmagolaj, 200 g tökmag (hámozott)

Elkészítés:

2 evőkanál olajon megdinszteljük a kb. 1 cm-es kockákra vágott tökhúst, majd felöntjük 1,5 liter előre elkészített zöldség alaplével (murok, zeller, petrezselyem felhasználásával készült egyszerű zöldségleves, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert 1 literes adagokban lefagyasztható, s így mindig kéznél van). Felforraljuk és kb. 30 percet főzzük. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, majd merülő mixerrel krémesítjük. Tejszín hozzáadásával tesszük selymesebbé. A hámozott tökmagokat teflon serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül, nagy lángon kissé megpirítjuk, majd tálaláskor ezzel szórjuk meg a leves tetejét. Igazi őszi csemege.

Párolt halfilé

Hozzávalók:

4 db egyenként kb 150 g-os szálkamentes halfilé (süllő, pisztráng, pangasius), fél liter tej, 4-5 cikk fokhagyma, só bors, citromlé, zöldségek ízlés szerint

Elkészítés:

A halfiléket megmossuk, megcsepegtetjük citromlével, sózzuk, borsozzuk és egy tálba helyezzük. A tejbe kavarjuk a 4-5 cikk átpasszírozott fokhagymát, majd az egészet a halfilékre öntjük, hogy ellepje azokat. Másnap a halfiléket kivesszük az ízes tejből, lecsepegtetjük és egy párológép felső kosarába helyezzük, míg az alsó kosárba ízlés szerint zöldséget (murok, karfiol, brokkoli, tök stb.). A halfiléket és a zöldségeket kb 10 percig pároljuk.

Megjegyzés: párológép hiányában a két ételféleséget külön-külön pároljuk egy vízzel teli lábas fölé helyezett nagyobb szűrőben, melyet a párolás alatt le tudunk fedni.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: