2013-05-02 11:11:04• hírek • Póti Orsolya

Sütő András világával és Erdély világörökségi helyszíneivel ismerkedhettünk

Gróf László Oxfordban élő és kutató történész és Feiszt György szombathelyi történész-levéltáros tartott előadást a Szatmár-Németi Egyházközség gyülekezeti termében.

Szatmárnémetibe tett látogatást Gróf László és Feiszt György, akik néhány évvel ezelőtt Erdély címereiről és térképeiről tartottak eladásokat számos erdélyi településben. A történészek IX. erdélyi körútjuk alkalmával Sütő András világát és Erdély világörökségi helyszíneit mutatták be az érdeklődőknek.

Gróf László, mint Sütő András barátja beszélt az erdélyi prózaíróról, mutatta be annak világát régi fényképek segítéségével. Láthattuk Sütőt, mint iskolást, mint gimnazistát, láthattuk családja körében, szerelmével és feleségével Évával és gyermekeivel.

„Sütő már fiatalon rájött, hogy szeretne valamit az élettől, nem csak reménykedett, hanem tenni akart valamit. Balogh Edgár felkarolja, észre veszi tehetségét és megismerteti vele más írók műveit. (...) Édesanyjától sokat tanult, a bölcs asszony gyakran mondogatta fiának: nem azért vagyunk a világon, hogy karba tett kézzel üldögéljünk benne" - mondta el Gróf.

A történész szerint, nem lehet Sütőt úgy olvasni, hogy az ember ne érezze magát benne. Minden egyes művében az író néprét való aggodalma fejeződik ki.

A líraibb hangvételű előadás után Feiszt György Erdély egy olyan szeletét ismertette, ami kevésbé van az érdeklődés homlokterében, mégis rendkívül figyelemreméltó. A történész Erdély olyan világörökségei helyszíneit mutatta be, amelyek többnyire szász földön helyezkednek el, a Barcaságban, Királyföldön és Besztercén.

A szászok betelepítésének rövid története és a szász erődítések lényegének ismertetése után Feiszt többek között bemutatta a berethalmi kastélyt, a nagybaromlaki erődítést, a szászkézdi, a szászfehéregyházi, a kelneki, a pázsmáni és székelyderzsi templomokat, melyeket érdemes felkeresni, hiszen egy ilyen látogatás alkalmával mi is felfedezhetjük a 16. századi szász mesterek munkáját, a többi, mint 500 éves bejárati ajtókat, a különféle szárnyas oltárokat, a két és három falas templomokat és 12. századi építményeket is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: