2018-11-08 11:52:35• hírek • Nagy Tímea

Sűrű volt a program a Refiben: az Iskola Másként hetét ünnepelték

Mátyás Erika zenetanárnővel és Póti Eduárd iskolaigazgatóval beszélgettünk arról, hogy milyen programokban volt része a fiataloknak az Iskola Másként hete keretein belül.

A gimnázium Iskola Másként hetében a hétfői és a keddi napon főként a kirándulásoké a főszerep. A kilencedikesek és az ötödikesek gólyatábora a nagytarnai Eco Sun Home táborban zajlott. Voltak olyan osztályok és évfolyamok, akik Debrecenbe látogattak és ismerkedtek a város kultúrájával, kicsit túllépve az ilyenkor megszokott határokat. Ez a hét a formabontásról szól, hogy a diákok ne csak tehernek érezzék az iskolát. 

 

Az egyik ilyen érdekessége a rendezvénysorozatnak a 10.A osztály „Liszt és más hozzávalók, avagy zene konyhanyelven” című foglalkozása volt. Mátyás Erika elmesélte, hogy Dorner Andrea segítségével a tanulókkal együtt sütöttek és főztek, közben karikatúrákból kiindulva a romantikus kor zeneszerzőiről tudhattak meg érdekességeket, pletykákat. Mátyás Erika szerint fontos, hogy a fiatalok megértsék, mennyire voltak ezek a zeneszerzők emberek, mivel ez közelebb hozza őket a klasszikus zene megértéséhez és szeretetéhez. Szóba került Liszt Ferenc, Chopin, Wagner, Clara Schumann, Robert Schumann és Brahms élete és zenéje. Megbeszélték a főzés közben azt is, mennyire voltak ők sztárok, mik voltak az esendőségeik, valamint mitől olyanok a szerzeményeik, mint amilyenek? A főzés végeztével pedig egy hosszú asztalt terítettek és szimfónikus zene társaságában megették a közösen készített ebédet.

 

 

Iskolaközi partnerkapcsolat született a Szamoskrassói Bem József Általános Iskola és a Szatmárnémeti Református Gimnázium között, melyet egy közös egyháztörténeti vetélkedő pecsételt meg a reformáció ünnepe jegyében kedden délelőtt. Krassói és refis diákok közös, vegyes csapatokat alkotva ismerkedhettek meg nemcsak a tanagyaggal, hanem egymással is, barátságok megszületésének reményében. A Refiből a hatodikosok vettek részt a vetélkedőn. Hét csapat munkáját értékelték a zsűri tagjai: Győrbíró Csilla református vallás-szaktanfelügyelő, valamint Varga Szilárd Csaba a gimnázium iskolalelkésze. A hét vegyes csapat közül kevés különbséggel de a „Kálvinisták” csapata nyert, megelőzve a „Zwinglistákat”. A további sorrend: Bibliafordítók, Ifjú reformátorok, A Hívek, Kálvin követői és a Reformátorok. Ilyen általuk kitalált nevek alatt, közös munkával, érdekes feladatok elvégzésével és ugyanakkor jókedvvel gazdagodtak a diákok.

 

Kedd délután egy különleges fénykép kiállításra került sor. Alap ötletként a tanulók fényképészet iránti tehetségét és szeretetét szerették volna mozgásba lendíteni, ami az elvártak felett sikerült is. Mindegy volt, ki milyen jó tanuló és tanulta vagy sem a fényképészetet. Azt sem kérdezték meg, mivel készültek a remekművek. A kiállításra beérkezett több, mint száz pályaművet a RED diáktanács tagjai, Molnár Valentin és Halász Ferenc 12-es tanulók válogatták ki és gyűjtötte csokorba. Így is több tucatnyi szebbnél szebb fotó ment át a rostán, az egyedüli kritárium az „odavaló”-ság, tehát az iskolában közszemlére tehetőség volt. Az expozíció témáját, mint gardrób,  Kerekes Barbara, 12.C-s tanuló találta ki. A megvalósításhoz mindenki elhozta, amit otthon talált: paravánt, fogast, vállfákat. A képeket a X-es és a XI-es diákok segítségével aggatták fel és rendezték be a tárlatot.

 

 

Szerda reggel, a Reformáció Napján, vendégeket fogadtak a Refisek. A gimnázium régi tanulói látogatták meg a nebulókat, hogy megismerjék egymást és értékes kapcsolatok alakulhassanak ki. A 12 volt diák bemutatkozójával a programra szánt másfél óra hamar elrepült, és a kötetlen beszélgetésre nem sok idő maradt. A résztvevők érezték, hogy ez a 90 perc kevés volt arra, hogy megbeszélhessék mindazt, amiért eljöttek. A találkozó nem csak a pályaválasztási tanácsadás vagy a példaállítás szempontjából lehet fontos, hanem közösséggé kovácsoló erővel bír. A közösségben a szükség esetén oda-vissza működik a segítségnyújtás. Miért ne lehetne sorsfordító értéke egy-egy ilyen alkalomnak?

 

A heti ifjúsági istentiszteletek között a Reformáció Napján tartott közös imádság különlegesnek számít. Ilyenkor az iskola közössége és a Láncos Egyházközség együtt vesz részt az eseményen, egy gyülekezetet alkotva a gimisekkel. 

 

Szintén ezen a napon kerül sor a XII. osztályosok hagyományos pályaválasztási tanácsadására. A Kálvin imateremben tartják meg a népes programot. Rendkívüli példa ez a pályaorientációs tevékenységek között, mert többnyire a Református Gimnázium volt diákjait szakértőként látják vendégül a mostani végzősök. Az előzetes érdeklődési felmérésben kiderült, hogy a tanulókat érdeklő foglalkozások sora szinte végtelen. Ennek az összesítését alapul véve hívják meg a szervezők az előadókat, akik minden évben boldogan vállalják el a felkérést, és a kérdészáporra alapos felkészültséggel válaszolnak. Egyénileg és csoportosan is beszélgetésbe bonyolódnak a végzősökkel, főként az érdekli a fiatalokat, hogyan kezdjenek bele a terveikbe, miből áll egy cégalapítás, hol érdemes elsajátítani a szakma esszenciáját.

 

 

A X-XI. osztályosok rendhagyó egyháztörténeti vetélkedőn vettek részt a Reformáció Napja alkalmából. A bibliafordítások történetét dolgozták fel, a kódexirodalom korától egészen Kálvin György fordításáig. Arról kevesen tudnak, hogy Károli Gáspár fordítása előtt is és utána is születtek kimagasló munkák és művek. A több fordulós írásbeli vetélkedő mellett a nebulók kreativitását is felmérte a zsűri. A versírás és az improvizáció mellett az osztály egyik része színdarabként vagy megfilmesített formában dolgozta fel a "Reformáció 501" kérdéskörét. A félezredes évfordulót követően talán még fontosabb a hit és a hagyományok őrzése, illetve a vallás továbbadása, fejlődése mint annak előtte - ezt a jelentéstartalmat dolgozták fel a csapatok.

 

A Reformáció napjához kötődő események sora még mindig nem ért véget. A diákok közösen összeválogattak a megelőző hetekben 501 olyan igeverset, melyek számukra a legkedvesebbek. Az iskolalelkész, Varga Szilárd Csaba segítségével kiválogatták őket, kinyomtatták őket. Ezeket az osztályok kézhezkapták, szétvágták és 501 szirmú virággá kézimunkázták. A virágtablók az Együtt a Refiért jótékonysági esten kiállításra kerülnek a feljebb már említett fotótárlattal együtt.

 


A csütörtöki napon a sporté volt a főszerep, pénteken pedig a láthatatlan színházat hozták el az iskola tanulói számára. Fogorvosi és fogápolással kapcsolatos előadást is láthatnak és hallhatnak az osztályok. Az iskolapszichológus is ellátogat a közösségekhez, csoportos foglalkozásokat tart majd a gyermekeknek.

 

A pénteki láthatatlan színház előadása nem a szokványos színpad és nézőtér felosztást követi, ahol a néző passzívan szemlélődhet. Ennek a tevékenységnek a lényege az, hogy a néző a résztvevő is. Azért láthatatlan, mert bekötött szemmel éli meg az ember azt a sztorit, melyet a mesélő mond el. Az események sorrendjén egy vezető segítségével megy végig a közreműködő, de több segítője is lehet, attól függően, hogy a történet mely szakaszánál járnak. A diákoknak ez úttal az Ószövetségből és az Újszövetségből kiragadott történeteket dolgoztak fel a szervezők. Olyan formába öntötték az eseményeket, hogy azt látás nélkül, csak a másik négy érzékre hagyatkozva élhessék át a fiatalok. Az interaktív színházi előadásra egy egész osztálytermet berendeztek a kellékekkel. Az ember szemét még az ajtó előtt bekötik, belépve a terembe felszólal a történet. A vezető szótlanul, csak kézen fogva irányítja végig a történet erdejében, ahol a lángba borult csipkebokor melegét, a vándorlás fáradalmait, a keresztre feszítést és a feltámadást, az öröm táncát is megéli az ember. Az aktív részvétellel az élmény mély nyomokat hagy, melyről a tanulók ezt követően elbeszélgettek.

 

 

Mozgalmas, szorgalmas múlt hetet zárt a Refi, de a programoknak koránt sincs vége. Csütörtök délután kerül sor a picúravatóra. Jövő héten rendezik a jótékonysági estet, az után héten kerül sor a kilencedikesek gólyabáljára. Nincs unalom, nincs megállás!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: