2013-12-05 11:20:15• hírek • MTI

Sűrű szmogban Kelet-Kína

Egyes nagyvárosokban bezártak iskolák, s a forgalmat is korlátozzák. A helyzet a következő napokban sem sokat javul majd.

A szmog miatt Santung, Csiangszu, Csöcsiang tartományokban, Sanghaj és Tiencsin tartományi jogú városokban a négyes skálán második, narancssárga színű figyelmeztetés van érvényben a hét eleje óta. Az országban rendkívül népszerű mikroblogokon és az interneten terjedő képek sárga, szürke, tejszínű szmogfelhőről tanúskodnak, teljesen kiüresedett utcákat, a bevásárlóközpontokban is arcmaszkot viselő lakosokat mutatnak.

Csiangszu tartomány fővárosában, Nankingban a legmagasabb szintű, piros riasztás lépett életbe, miután az egészségre legveszélyesebb, 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb, úgynevezett finom porszemcsék (PM2,5) köbméterenkénti koncentrációja a 350-es határértéket is meghaladta. A 300 feletti érték kifejezetten veszélyesnek minősül, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 20-ra teszi az egészséges határt. A PM2,5 szemcsék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe kerünek, ahonnan felszívódnak, és a keringésbe jutnak.

A szennyezés miatt a nankingi oktatási intézmények bezártak, a városvezetés emellett egyes ipari termelőüzemek tevékenységének a felfüggesztését kezdeményezte. Hasonló intézkedésekre kényszerült Csingtao városa, ahol a PM2,5 értéke hétfő óta 300 körül alakul. A városi iskolák egy része felfüggesztette a tanítást, a kültéri rendezvények tilalmát jelentették be. Szintén tilos a sütés és bármiféle égetés a szabadban, a kormányzati járműveket leparancsolják az utakról - áll az előírásokban.

Sanghajban az elmúlt hét során a 200-300-as értékek körül mozgott a finom porszemcsék aránya, csütörtök délelőtt 230 volt. A "köd" miatt a látótávolság az elmúlt 24 órában a város egyes részein 100 méterre csökkent, a belvárosban fojtogató a szag. A szmog miatt a hatóságok 19 légi járatot töröltek, és a vízi, földalatti, közúti közlekedésben is korlátozásokat vezettek be, számos utat, alagutat lezártak, a kompközlekedést is felfüggesztették.

Az országos meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a következő napokban is kevés légmozgásra, vagyis a szmog megmaradására lehet számítani. A helyzet legalább a hét végéig fennmarad - jósolják a meteorológusok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: