2010-09-13 09:41:50• hírek • MTI

Sürgető az oktatás decentralizálása

Ha nem gyorsul fel az oktatási törvénytervezet vitája a román parlamentben, a kormány sürgősségi kormányrendelettel fogadtatja el a jogszabály decentralizációra vonatkozó részét, ennek nyomán az iskolák átkerülhetnek az önkormányzatok hatáskörébe - jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes az Erdély Televízió (ETV) "Többszemközt" című közéleti műsorában.

A politikus közölte, hogy erről megállapodás született a kormánykoalíciót alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között. Markó Béla, aki egyben az RMDSZ elnöke, megállapította: a magyar szervezet elégedetlen amiatt, hogy az elmúlt parlamenti ciklusban nem sikerült elfogadtatni az oktatási törvényt, ezért a következő időszakban elsőrendű kérdésnek tekinti, hogy felgyorsítsák a szenátus oktatási bizottságában elakadt jogszabály vitáját.

Kifejtette: az oktatási intézmények decentralizációja, akárcsak a kórházak esetében, hatalmas lehetőség az önkormányzatok számára, hiszen ezt követően már nem Bukarest, hanem maguk a helyi közösségek dönthetnek az iskolákat érintő kérdésekben, beleértve az intézmények működtetését, az igazgatók személyét, illetve a tanintézményeket érintő fejlesztéseket is.

A pedagógusokat is súlyosan érintő költségcsökkentő intézkedések kapcsán megerősítette: a "fűnyíró" politikának vége, az RMDSZ nem fogad el több megszorítást, és azon lesz, hogy december 31. után a pedagógusok kedvezőbb bérezésben részesüljenek.

Erre van lehetőség, mondta, mert bár a béralap nem nőhet számottevően a jövő évben, a költségcsökkentések és a leépítések nyomán alkalom lesz arra, hogy a rendszerben dolgozóknak növekedjen a fizetése. Megismételte: a szövetség nem egyezik bele a nyugdíjak leszorításába sem, bár álláspontja szerint a rendkívül magas nyugdíjakat mindenképpen felül kell vizsgálni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: