2008-10-06 16:47:21• hírek • Parajdi Andrea

Sürgetik a szeméttelepek ügyét

A Megyei Tanács, a Prefektúra, és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal hétfői egyeztető gyűlésén terítékre került a szeméttelepek ügye is.

Már évek óta problémát okoznak megyénkben a szeméttelepek, hiszen nem csupán telítettek, hanem rendkívül környezetszennyezővé is váltak. A megyei vezetők egy úgynevezett Megyei Szintű Hulladékgazdálkodási pályázat megvalósításában látták a probléma orvoslását, amely magában foglalja a régi szemétlerakók rekultivációját, valamint egy megyei szintű szeméttároló létrehozását.

A pályázatban előírt munkálatokat tavaly májusban bocsájtották licitre, azonban az Elbíráló Bizottság elfogadható ajánlat hiányában érvénytelennek nyilvánította a tendert, ennek okán két licitáló cég is pert indított. Bár mindkét vállalat elvesztette az ügyet, egyikük júniusban mégis újra pereskedésbe kezdett, s a bíróság várhatóan egy év múlva hozhatja meg döntését.

A hétfői egyeztető ülésen a megyei és városi vezetők a pályázat előmozdítására hívták fel a figyelmet, amelynek elsőként a licitre bocsájtását kellene megvalósítani, azonban jogilag lehetetlen ismét kitenderezni a munkálatokat, amíg per alatt áll az ügy. Csehi Árpád, megyei tanácselnök, illetve Adrian Stef, alelnök jelezték, hogy átnézik az esetleges jogi lehetőségeket, hogy a per alatt álló munkálatokra, hogyan lehetne mégis kivitelezőt találni.

A Megyei Szintű Hulladékgazdálkodási pályázat egyébként teljes megoldása lenne a megye szeméttelep-gondjainak. A pályázat magában foglalja egy megyei szintű szeméttároló, két nagyobb, valamint négy kisebb átrakó létrehozását - tájékoztatott Pataki Csaba, a Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának a vezetője. Szamosdob közelében építenének ki egy teljesen szigetelt, illetve betonozott szeméttárolót, ahol egyik részében a lebomló hulladékokat, a másik felében pedig minden egyéb szemetet összepréselve helyeznének el. A préselést az átrakókban végeznék, amelyeket a megye különböző pontjain alakítanák ki. A pályázat magában foglalja továbbá minden város szeméttelepének a rekultivációját, vagyis az elpusztult természeti környezet helyreállítását.

Pataki Csaba, a Szatmár.ro-t arról is tájékoztatta, hogy a pályázat összköltsége 32 millió euró, amelynek 75 %-át a Környezetvédelmi Minisztérium finanszírozza. Ez a keret fedezi a konténerek, és a szemétszállító kocsik vásárlásához szükséges összegeket is.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: