2010-11-09 16:26:21• hírek • Szatmar.ro

Hamarosan megnyithatják az első cellát

Újságírók jelenlétében tett látogatást az épülő lerakatnál Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke, Mircea Govor alelnök, Radu Girca prefektus, illetve Sorin Stanescu tanácsadó.

Amint arról már beszámoltunk, az eurokonform szeméttelep elkészítése az uniós csatlakozás egyik előfeltétele volt.
A hozzávetőleg 80 millió lejes befektetésnek köszönhetően Szatmár megye helyben oldhatja meg a hulladékfeldolgozás problémáját, az előírásoknak megfelelő szeméttelep megléte hiányában azonban más, ezzel rendelkező megyébe kellett volna szállítani ezt.

Az összesen 20 hektáros területen 5 darab gödör (cella), illetve a szortírozó- és komposztáló szalag, valamint a tisztítóberendezések épületei helyezkednek majd el. A berendezéseknek köszönhetően a számítások szerint 22 évig lesz képes a dobai szeméttelep befogadni és feldolgozni a szatmári hulladékot. Ez évente 1080 tonna biológiailag lebomlandó anyagot és 1058 tonna komposztot jelent.

Csehi Árpád megyei elnök elmondta, jelenleg több a szeméttelepet érintő munkálat is folyik. A Szamosdobtól a lerakatig vezető erdőutat építik ki, amelyen naponta 30-35 hulladékot szállító kamion fog áthaladni, amelyek egyenként hozzávetőleg 30 tonnát nyomnak.

Az erdő helyén eredetileg mocsár volt, így másfél méteres mélységre kellett ásni annak érdekében, hogy megfelelő alapot tudjanak készíteni a hozzávetőleg 4 kilométeres útszakasznak. Az említett részt tört kővel ugyan már feltöltötték, azonban a rossz idő és a nedves talaj miatt nehezen haladtak a munkával. A továbbiakban még egy réteg követ kell elhelyezzenek, majd jöhet az aszfaltozás, mondta a tanácselnök.

A szeméttelepen a berendezések csarnokainak építése folyik, a cellák már szinte teljesen készen állnak az üzemelésre. Innen 5,7 kilométeres szakaszon szennyvízelvezető hálózatot építettek ki a Homoród folyóig, ahova a hulladékból visszamaradt levet vezetik, miután különböző tisztító eljárásokon esik át.
A telep villanyáram-ellátását is megoldották már, ehhez 4,5 kilométeres távon kellett vezetni a huzalokat.


Februárban beindulhat a szeméttelep
Februárban beindulhat a szeméttelep


Decemberben érkeznek a feldolgozáshoz szükséges gépsorok Németországból, így Csehi szerint februárban beüzemeltethetik az első cellát. A telep megközelítésére jelenleg használt Vadaspusztán (Gelun) keresztül vezető út javításán is dolgoznak, hiszen az eredetileg alappal sem rendelkező útrész nem bírta az áthaladó kamionok súlyát, így tönkrementek.

A munkáltatokra szerződött Alfaromnak három hete marad, hogy elkészítse a megrongálódott 2700 négyzetméter felületet. Erre a javításra 160 ezer lejt különített el a megyei tanács. A Szamosdobról a lerakatig vezető út elkészültéig ezt a szakaszt fogják használni a szeméttelep megközelítésére.

Az eddigiekben hozzávetőleg 12 millió lejt ruháztak be a megyei fejlesztésbe, amelynek révén nem csupán a megye szemétlerakatának gondja oldódik meg, de új álláshoz is juthatnak a dobaiak, illetve támogatásként a megyei tanács felújíttatta a település kultúrházát, egy másikat építtet majd, illetve vállalta, hogy a Csengerbagosra vezető utat is rehabilitálja.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: