2011-09-29 10:08:07• hírek • MTI Press

Katar a sport Mekkájává akar válni

Hamad bin Kalifa ász-Száni
Hamad bin Kalifa ász-Száni

Egy évtizeddel ezelőtt egy nyári napon Katar emírje, Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk Dél-Franciaországban biciklizett, amikor megállásra kényszerítette a Tour de France mezőnye.

Annyira mély benyomást tettek rá a mellette elhaladó kerékpárosok, hogy felhívta Eddy Merckx világhírű belga kerékpárversenyzőt és megkérte arra, szervezzen egy hasonló kerékpárversenyt az öböl menti arab államban. Így kezdődött a szerelem a sport iránt, ami végül ahhoz vezetett, hogy az aprócska ország megtette a legtöbbek által lehetetlennek tartottat: megnyerte a pályázatot, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája lehessen.
Ezzel azonban nem ért véget Katar merész ambíciója a sport világában. Augusztusban hivatalosan megpályázta a 2020-as olimpiát és paralimpiát. Kérte a 2017-es atlétikai világbajnokság megrendezését is és kifejezte óhaját, hogy a 2016-os Tour de France kiindulópontja lehessen.

Az öböl menti ország sportesemények és együttesek áradatát szponzorálja. Az állami tulajdonban lévő Qatar Airways az idei Tour de France hivatalos légitársasága volt. Egy katari befektető csoport az év elején nyilvánosságra nem hozott összegért 70 százalékos részesedést vásárolt a Paris St. Germain francia futballcsapatban. A dohai központú al-Dzsazíra tévétársaság nemrég részesedést vett a francia első osztályú meccsek hazai televíziós jogaiból 2012-től 2016-ig.

A katariaknak - különösen a fiataloknak - a sporthoz biztosított nagyobb hozzáféréssel és a világ legnagyobb sportcsillagainak Katarba hozásával az ország elitje teljesen egyszerűen és érthetően növeli a saját népszerűségét belföldön - hangoztatta David Roberts, a Dohában működő Royal United Services Institute igazgatóhelyettese.
A szomszédos öböl-országoktól eltérően Katar érezhetően mentes volt azoktól a zavargásoktól, amelyek az elmúlt hónapokban végigsöpörtek a térségen. Mivel az országban a becslések szerint 90 149 dollár (275 ezer lej) - a világon a legmagasabb - egy főre eső jövedelem, megengedheti magának, hogy bőkezűen költsön sportesemények megrendezésének megpályázására.

Becslések szerint Katar valószínűleg 100 milliárd dollárt költ majd a 2022-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére. Az ország 2,8 milliárd dollárt fordított az ázsiai játékokra, amelyeknek 2006-ban volt a házigazdája.

Az uralkodócsalád szenvedélye a sport


A katari emír uralkodása során szoros kapcsolatba lépett a sporttal, az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején ösztönözte a hozzáférést a sportlétesítményekhez és a FIFA ifjúsági (20 év alatti) világbajnokságát is az országba hozta. Ez jó stratégiának bizonyult.

Több stadion építését tervezik a vb-re

Katar előretörése a sportban és más ifjúság központú kezdeményezésekben elősegítette a kormány népszerűségének növekedését és jó kapcsolatát a katariak új nemzedékével - hangsúlyozta Sadi Hamid, a Brookings Doha Center kutatási igazgatója. A labdarúgó-világbajnoksági pályázat, valamint a sport, oktatási és kulturális tevékenységek áradata mind azt mutatta, hogy a katari kormány aktív és újító, éles kontrasztot mutatva ezzel a legtöbb más arab rezsimnek - tette hozzá.
A szomszédos országokhoz hasonlóan Katarban is az emír és a családtagok kis csoportja uralja a döntéshozatalt, a kabinettel és a nem választott sura tanáccsal, amely tanácsadó szerv, bár van egy választott városi önkormányzat is.

A nyári hőmérsékletek elérhetik az 50 fokot is, s bár télen a meleg jóval enyhébb, mégis valószínűtlen, hogy az ország nemzetközi kerékpáros központtá váljon. Viszont az emír lánya, Majassza szervezett egy női kerékpárversenyt 2009-ben. Ezt most minden évben megtartják. A női verseny azt bizonyítja, hogy Katar nyitott, liberális ország, ahol a nők és férfiak egyaránt sportolhatnak. Létezése igazolja, hogy Katarban a sport előtt nincsenek korlátozások - állapította meg Dirk DePauw, a verseny szervezője.

Katar olyan ország szeretne lenni, ahol a sport nagyon fontos. Az uralkodó család ezt a fiatalok érdekében akarja elérni, hogy ezáltal is segítse leküzdeni az elhízással kapcsolatos és egyéb egészségügyi problémákat - hangsúlyozta Eddy Merckx belga kerékpáros, aki segített a verseny beindításában. Az egész uralkodó család szereti a biciklizést. Az emír kerékpározik, csakúgy mint az egész család. S az emír azt szeretné, ha az itteni emberek bicikliznének - tette hozzá.
Az uralkodócsalád szenvedélye a sport. Ezért pályáztak a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra. Ez olyasmi, amit még senki sem tett sohasem a térségben S ezt nem csak Doha, hanem az egész térség érdekében tették  Az emberek más módon fognak tekinteni a Közel-Keletre, nem csupán mint fegyveres konfliktusforrásra vagy politikai problémára, hanem mint olyan térségre, amely valami mást kínál - szögezte le Ahmed Abdulla al-Nuajmi, a turizmusért felelős katari hatóság elnöke a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: