2010-09-21 16:56:14• hírek • Szatmár.ro

Súlyosbodó orvoshiány, gyenge utánpótlás

Romániában 2000-ben még 45 ezer orvos dolgozott, idén a számuk már csak 36780. Az ország súlyos orvoshiánnyal küzd, a jelenlegi rendszerből 7-8 ezer szakember hiányzik. Az Egészségügyi Minisztérium azonban mindössze 2322 kórházi állást hirdetett meg hétfő este orvosok, asszisztensek és kisegítő személyzet számára.

Míg a külföldi doktorok becsalogatása érdekében a szakorvosok jövedelmét folyamatosan emelik a nyugati államok, addig Romániában az orvosi hivatás megbecsültsége anyagi és erkölcsi értelemben is tragikus, rossz körülmények és 25 százalékos bércsökkentés jár az egészségügyieknek. A jelenlegi juttatási rendszer pedig finoman szólva sem ösztönöz arra, hogy a végzős medikusok itthon vállaljanak munkát, ha lehetőségük van külföldi elhelyezkedésre.

A tragikus helyzetet valamelyest feloldani kívánja ezért az Egészségügyi Minisztérium, és összesen 2322 szabad posztot ír ki versenyvizsgára. A legtöbb állást a szakképzett asszisztensek pályázhatnak meg (1075), 963 helyre orvosok jelentkezhetnek, 67 helyre gyógyszerészek, ugyanakkor 217 állást kisegítő személyzet (ápolók, takarítók, sofőrök) számára hirdettek meg.

 

 

Ha minden a tervek szerint zajlik, a szaktárca illetékesei szerint ezekre az állásokra novemberben megszervezik a versenyvizsgákat. A több mint 2300 új posztból, bár Szatmár megyében is nagy a szakemberhiány, mindössze 28 munkahelyre írhatnak ki versenyvizsgát az öt kórházunkból négyben - a tasnádi kórházban novembertől sem lesz felvétel.

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján közzétett lista alapján a Szatmár Megyei Kórházban 13, a megyeközpont tüdőkórházában egy, a Nagykárolyi Városi Kórházban 10, az avasfelsőfalui kórházban pedig négy állást tölthetnek be a jelentkezők sikeres versenyvizsgát követően.

A Szatmár Megyei Kórház egy aneszteziológus szakorvossal, egy kardiológussal, egy pszichiáterrel, egy urológussal és egy laboratóriumi szakorvossal, valamint nyolc asszisztenssel bővül, a szatmárnémeti tébécé-kórházban pedig egy asszisztensi helyet hirdetnek meg. Nagykárolyban versenyvizsgát írnak ki egy belgyógyász, egy laboratóriumi orvos, egy ortopéd orvos és egy gyermekorvos számára, valamint hat asszisztensi poszt betöltésére, Avasfelsőfaluban egy ideggyógyász és egy szülész-nőgyógyász, valamint két szakképzett asszisztens foglalhat majd el állást.


Orvosokra lenne szükség a Szatmár megyei kórházakban
Orvosokra lenne szükség a Szatmár megyei kórházakban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: