2012-06-10 09:16:12• hírek • Kocsis Zoltán

Súlyos választási szabálysértések Szatmáron

Hatalmas téttel bír a mai önkormányzati választás Szatmár megyében és Szatmárnémetiben! Ezt bizonyítja az is, hogy alig néhány órával az urnák megnyitása után súlyos szabálysértések borzolják a kedélyeket.

A Szatmár.ro megbízható forrásokból arról értesült, hogy az egyik párt szavazóházi biztosai a szavazókörzetben élő szavazók pontos listájával érkeztek meg reggel hétkor a szavazóházakhoz. A lista tartalmazta az abban a körzetben élő, az illető koalíció feltételezett szimpatizánsainak nevét, pontos lakcímét. A szavazóházi biztosoknak figyelniük kellett a listát, és amennyiben valaki nem megy el szavazni, azt a személyt figyelmeztetni kellett volna mulasztásáról.

Románia alkotmánya világosan kimondja, hogy a szavazati jog opcionális, magyarán senkinek sem kötelező elmennie szavazni, így senkinek sincs joga ezt ellenőrizni illetve erre közvetlenül felszólítani. Másrészt a 67-es törvény pontosan megfogalmazza, hogy melyek a szavazóházi biztosok feladatai, kötelezettségei és jogai, ezek között pedig nem szerepel a szavazati kedv ellenőrzése, illetve annak befolyásolása. A fentiek alapján pedig a szatmárnémeti városi választási bizottság úgy döntött, hogy el kell venni a biztosoktól a listákat és azokat el kell távolítani a szavazóházakból.

Az illető román párt azonban nem minden körzetben volt hajlandó alávetni magát a döntésnek, mi több, feljelentést tett a döntés ellen. A választási bizottság órákon belül végleges döntést ígért, ami nem lehet más, mint a listák megsemmisítése.

Nem ez azonban az egyetlen súlyos szabálysértés, amit az illető pártszövetség elkövetett az elmúlt két napban. Szombaton kora délután, amikor szigorú kampánycsendet ír elő a törvény, Szatmárnémeti utcáit járta egy, a jelöltjeit népszerűsítő platós kisteherautó. A párt azonban ennél is tovább ment: szombaton és vasárnap, azaz szintén a kampánycsend idején, telefonos robot hívta Szatmárnémeti és Szatmár megye lakóit, felszólítva őket, hogy menjenek el szavazni és hogy ott rájuk szavazzanak. Ebben az esetben, értesüléseink szerint, rendőrségi feljelentés született.

Amint bármiféle fejlemény történik, azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat! A Szatmár.ro a délután folyamán állandóan frissített helyzetjelentéssel tájékoztatja majd olvasóit! Aki még nem tudja, hogy hová kell menjen szavazni, az itt megtekintheti. A tét, a fentiek alapján is, nagyon nagy!

Frissítés:

 

15.04 - Délután 14,00 órakor a Városi Választási Bizottság Szatmárnémetiben felfüggesztette a szavazást a szatmárnémeti 43-as szavazóházban. Az ok, hogy az egyik román pártszövetség szavazóházi megfigyelője egy szavazópolgárnak több szavazólapot adott, mielőtt bement volna a szavazófülkébe. Az illető szavazóház elnöke felfüggesztette a szavazást, az ügy kivizsgálásának idejére. A megfigyelő szóbeli figyelmeztetést kapott, a szavazás 14,40-kor indult újra.

 

A szatmárnémeti szavazóházakban a román pártszövetség megfigyelői nem használhatják a behozott listákat, és nem értesíthetik társaikat arról, hogy ki nem szavazott még.

Lakossági bejelentés érkezett, hogy Kaplonyban az egyik tanácsosjelölt tulajdonában lévő kereskedelmi egységben szeszes italt mérnek, ingyen. Ezt a bejelentést a Megyei Választási Bizottságnál jelentették, a rendőrség is kivizsgálta az ügyet. Az ingyen italosztás tényét nem tudták megállapítani, azonban a nyitva lévő, szeszes italt is árusító kereskedelmi egység túl közel van a szavazóházakhoz. Ezt a tényt is kivizsgálják.

Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmárnémeti szevezetének elnöke rendőrségi feljelentést tett a Szövetség szatmárnémeti szervezetének nevében kampánycsend-sértés ügyén. A szombat reggel 7 órakor beállt kampánycsend kezdete óta, folyamatosan érkeznek be az RMDSZ székházba a bejelentések, miszerint az egyik pártszövetség polgármesterjelöltje telefonon hívogatja őket, felszólítva őket, hogy menjenek el szavazni, és válasszák őt a helyhatsági választásokon

Lakossági bejelentés alapján vizsgálják, hogy Peleskén, Lázári községben az egyik román párt képviselői házról házra járnak, szavazásra buzdítva őket.

Szatmárhegyen rendkívül lassan halad a szavazás. Különböző okokra hivatkozva lassítják a szavazóházi elnökök a szavazás mentetét. 50 fős sorok alakultak ki a szavazóházak előtt. Vélhetően a szavazókedv lankasztása lehet a célja ennek az akciónak, az, hogy a hosszú perces várakozás után a szavazók hazamennek, és inkább nem vesznek részt a választásokon.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: