2012-05-23 17:06:47• hírek • MTI

Aggasztó méreteket öltött az orvosok elvándorlása

Több mint 11 ezer román orvos telepedett külföldre az elmúlt öt évben, többen, mint ahány orvos végzett az egyetemeken ebben az időszakban - közölte szerdán Vasile Astarastoae, a román orvosi kamara elnöke.

Az orvosi kamara vezetője szerint aggasztó méreteket öltött Romániában az orvosok elvándorlása, hiszen 2007 óta, Románia európai uniós integrációjától számítva 11 200 orvos hagyta el az országot.

Ebben az időszakban az orvosegyetemeken 8600 hallgató végzett, vagyis kevesebben, mint ahányan külföldön vállaltak munkát. Az orvosi kamara elnökének becslése szerint Románia mintegy 3 milliárd lejt (674 millió euró) veszített csak az orvosok kiképzésére fordított költségek nyomán, hiszen ezek az orvosok Romániában tanulták meg a szakmát, de tudásukat külföldön kamatoztatják.

A nagyszabású orvosmigráció oda vezetett, hogy egyes romániai kórházakban már egyetlen szakorvos sincs - tette hozzá az orvosi kamara elnöke. Astarastoae szerint az elvándorlás fő okai közé tartozik az alacsony bérezés, az orvosok társadalmi megbecsülésének hiánya, valamint a rossz munkakörülmények.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: