2015-04-28 17:07:55• hírek • Kocsis Zoltán

Tavaly minden 11. munkabaleset volt halálos

Romániában az elmúlt hat évben folyamatosan csökken a munkabalesetben elhunytak száma, világszerte azonban évi több százezren veszítik életüket munkavégzés közben, derült ki a román Munkaügyi Főfelügyelőség valamint a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet adataiból.

Amíg 2008-ban még 508 személy veszítette életét munkabalesetben Romániában, addig 2014-re ez a szám 185-re csökkent. Szatmár megyében tavaly 44 munkabaleset történt és négyen veszítették életüket - tehát minden 11-ik baleset halállal végződött.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet adatai szerint azonban világviszonylatban évente 2,3 millió ember veszíti életét munkájával vagy munkahelyével kapcsolatos okok miatt. A szervezet szerint évente 300.000 körüli azok száma, akik munkabalesetben hunynak el és két millió azoké, akik a munkához vagy a munkahelyhez kapcsolható betegségekben veszítik életüket. Az ENSZ égisze alatt működő szervezet becslései szerint évente 313 millió olyan munkabaleset történik, amely legalábbis időszakos munkaszünetet von maga után, míg a megbetegedések száma 160 millió. Ez azt jelenti, hogy naponta 6400-an halnak meg munkabalesetben és 860.000-ez sérülnek meg.

Mindezen adatok aktualitását az adja, hogy április 28-a a munkabiztonság világnapja, egyben a szakszervezetek ezen a napon emlékeznek a munkabalesetben elhunytakra, sérültekre. A világnap célja évről évre, hogy felhívja a figyelmet a munkabalesetek, munkahelyi megbetegedések elkerüléséhez szükséges óvintézkedések betartásának fontosságára.

A legfontosabb, hogy mind a munkavállaló, mind pedig a munkaadó felismerje ezen óvintézkedések fontosságát, alkalmazza is a munkavédelmi eszközöket, tartsa be az erre vonatkozó szabályokat, előírásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: