2010-06-28 11:13:38• hírek • mti

Súlyos megszorítások

Antal Árpád polgármester
Antal Árpád polgármester

A romániai önkormányzatok súlyos helyzetbe kerülhetnek miután a bukaresti pénzügyminisztérium várhatóan drasztikusan lecsökkenti a helyi önkormányzatok költségvetését.

A jövedelemadóból származó bevételek 22 százalékát vonná el a helyi intézményektől a román pénzügyminisztérium és 40 százalékos elbocsátásra köteleznék az önkormányzatokat - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester úgy vélte, hogy a tervezett intézkedések miatt veszélybe kerül a polgármesteri hivatalok működése. László Attila, Kolozsvár alpolgármestere arra figyelmeztetett, hogy Romániában 2300 olyan önkormányzat működik, ahol a saját bevételek az önkormányzati alkalmazottak béralapját sem fedezik. László Attila úgy véli, a kormányzati megvonás azzal jár majd, hogy a helyi adóalapot szélesítik az önkormányzatok: nőhetnek az ingatlan-, telek- és autóadók, s minden olyan illeték, amely saját, helyben maradó bevételt biztosít.

"El kell jutnunk addig, hogy saját gazdasági tevékenységeink révén növekedjenek a jövedelmeink, hogy munkahelyet tudjunk teremteni. Lehet pozitívuma is ennek a megszorításnak" - vázolta az optimista forgatókönyvet László Attila, aki szerint eljött az önkormányzatok összefogásának ideje.

A lapnak nyilatkozva Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere arról beszélt: a legnagyobb gond az, hogy "le van bénulva" a pályázati rendszer, például a város nem tud hozzájutni elnyert támogatási összegekhez, az önkormányzatoknak pedig nincsenek alternatív forrásaik, és senki sem beszél a perspektívákról, a gazdaságélénkítés lehetőségeiről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: