2016-04-17 15:18:11• hírek • Hirado.hu

Súlyos földrengés Ecuadorban - sok a halott

Nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint szombat este Ecuador partjait, legkevesebb 77 halottja van a földmozgásnak, és jelentős károk keletkeztek. Ecuadorban szükségállapotot rendeltek el, mozgósították a rendőrséget és a nemzeti gárdát a közrend fenntartására.

A fegyveres erők mintegy tízezer tagját vezényelték az érintett területekre a mentőmunkálatokhoz, illetve mexikói és kolumbiai mentőcsapatok érkeznek a Csendes-óceán partján fekvő dél-amerikai országba. Az ecuadori Vöröskereszt közlése szerint mintegy 1200 önkéntes vesz részt a mentésben.

Az ecuadori konzulátus munkatársa, László György a helyszínről tudósította az M1 Híradót. Elmondta: az Ecuadorban élő magyarok többsége Quitóban és környékén lakik. Akikkel eddig fel tudták venni a kapcsolatot, mindannyian jól vannak. Beszéltek a Guayaquilben élő magyarokkal is, ők sem sérültek meg, és anyagi kár sem érte őket. A földrengés helyi idő szerint szombat este nyolc órakor történt, fészke 19 kilométeres mélységben, epicentruma pedig 14 kilométerre északnyugatra volt Pedernales városától. Az első, nagy erejű földmozgást 55 utórengés követte, volt köztük 5,6-os is.

Előbb szökőárriadót rendeltek el Ecuadorban és Peruban is, de utóbbi országban rövid időn belül lefújták a riasztást.

Jorge Glas ecuadori alelnök közölte, hogy a hatóságok legkevesebb 77 halottról és 578 sérültről tudnak. Az adatok még nem véglegesek. A politikus hozzátette, hogy 300 millió dolláros anyagi kár keletkezett az országban.

Glas nyugalomra intette a lakosságot és közölte: a mobiltelefon-hálózat szolgáltatói ingyenes üzenetküldést tettek lehetővé a tengerpart menti Manabi és Esmeraldas tartományokban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: