2014-09-17 21:16:05• hírek • Kocsis Zoltán

Súlyos aszály okozott gondot Egri községben

„Nem emlékszem olyanra, hogy a falut félig körülvevő Éger patak kiszáradt volna, idén azonban egy csepp víz sincs benne"- igyekszik érzékeltetni az idén nyári súlyos aszályt egy idősödő egri bácsi.

A faluban szinte valamennyi család foglalkozik kisebb vagy nagyobb területen zöldségtermesztéssel, legalább a háztáji szükségleteket mindenki igyekszik megtermelni a kertben, de mintegy 30 gazda nagyobb területen, eladásra termeli elsősorban a burgonyát, a paprikát, a káposztát, valamint a karfiolt.

„A burgonyatermés átlagosan körülbelül 10-15 tonnára tehető hektáronként, ebben az évben. Ez pedig viszonylag gyengének számít, ami elsősorban a csapadékhiánynak köszönhető", magyarázza Dolhai Endre, Egri község alpolgármestere. Az elmúlt évek során több helyi gazda - akik komolyabban foglalkoznak a mezőgazdasággal- furatott kutat és vásárolt locsolóberendezéseket, de az aszály miatt a kutakban is nehezen gyűlt a víz a nyáron, ami nagyon megnehezítette a kultúra öntözését.

A csapadékhiány ellenére egy helyi gazda rekordtermést ért el, vagyis 70 tonna burgonyát takarított be egy hektár földről. „Ez valóban egy kiemelkedő termés, de sajnos nem ez az átlag, a legtöbb gazda ennél jóval kevesebbet vihetett haza", teszi hozzá Dolhai.

Az értékesítéssel kapcsolatban megtudtuk, ez okozza a legnagyobb fejtörést a gazdáknak. A legtöbb gazda a nagybányai, illetve a szatmárnémeti piacokon igyekszik értékesíteni portákáját.

Végezetül nézzük a piaci árakat: a burgonya kilóját jelenleg 1,5 lej, a karfiol kilóját 3,5 lejbe kínálják, míg a káposzta 1- 1,5 lejbe kerül, a berakni való paprikát 3,5 -4 lejért vásárolhatunk a piacokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: