2010-06-26 18:35:05• hírek • Kocsis Zoltán

Suarez negyeddöntőbe lőtte Uruguayt

A rendkívül peches Dél-Korea egyenlített, de mégis elvérzett.

Szombat délután a 19. labdarúgó világbajnokság első nyolcaddöntőjében az eddig veretlen Uruguay a csoportjából nagy küzdelem árán továbbjutó Dél-Koreával csapott össze. Az esélyesebb dél-amerikaiak Suarez duplájával harcolták ki a negyeddöntős szereplés jogát, Dél-Korea viszont méltán haragudhat Fortuna istenasszonyra.

Például azért, mert az 5. percben Pak Csu Jong mesteri szabadrúgása a kapufán csattant, aztán a labda elhagyta a játékteret. Alig három perccel később ráadásul Uruguay megszerezte a vezetést, köszönhetően Jung Szung Riok kapus hatalmas hibájának: Forlan lőtt némileg céltalanul keresztbe egy labdát, a hálóőr kivetődött, majd visszahúzta a kezét, így a hosszú oldalon álldogáló Suareznek nem volt más dolga, mint hogy bepasszolja a lasztit az üres kapuba.

A gól megzavarta az ázsiaiakat, a dél-amerikaiakat viszont túlzottan is magabiztossá, egyben pedig óvatossá tette. Hiába birtokolták ugyanis többet a labdát Forlanék, ez helyzetekben nem mutatkozott meg, Uruguay inkább biztonsági a játékot részesítette előnyben. A félidő utolsó perceiben aztán már egyértelműen Korea dominált, de csak Pak Csu Jung és Csa Du Ri kapu fölé szálló lövésééig jutottak.

A szünetben eleredt az eső Port Elizabethben, de nem állíthatjuk, hogy ez rázta fel Dél-Koreát. Egy újabb hatalmas védelmi hiba után (ez arról árulkodott, hogy rendkívül idegesek voltak Hu Jung Mo tanítványai), amit Suarez nem tudott kihasználni, szinte csak egy csapat volt a pályán. Elképesztő futómennyiséggel hatalmas nyomást gyakorolt ekkor Dél-Korea az uruguayi védelemre, a világoskék-fehérek teljes energiáját a védelem emésztette fel. A koreai helyzetek pedig egymást követték, előbb Fucile mentett az utolsó pillanatban, majd Pak Csu Jung bombázott kapu fölé hét méterről, aztán Pak Dzsi Szung fejesét hárította egy szép vetődéssel Muslera. A 68. percben aztán mégis megszületett az egyenlítő találat, akárcsak a másik kapu előtt, itt is egy komoly védelmi hiba kellett hozzá. Egy távolról beívelt szabadrúgás után az egyik uruguayi védő rossz helyre fejelte a labdát, amit Li Csung-Jong fejjel átemelt a kétségbeesetten kifutó Muslera fölött.


Suarez két góllal járult hozzá Uruguay továbbjutásához
Suarez két góllal járult hozzá Uruguay továbbjutásához

Uruguay túlságosan defenzív taktikája tehát, amint az várható volt, megbosszulta magát, a dél-amerikaiak pedig könnyen még nagyobb bajba kerülhettek volna, ha a 71. percben Li Csung Jong hatalmas ziccerben nem Muslerát találja el.

Az egyenlítés után aztán Uruguay kijött a sündisznó-állásból, az eddig is remek meccs még inkább felpörgött, Suarez pedig kétszer is közel került a gólszerzéshez. Úgy látszik azonban, Uruguayban is három az igazság: a 80. percben ismét az Ajax csatára indult meg balról középre, majd egy mesteri tekeréssel kilőtte Szung Rjong kapujának hosszú oldalát.

Hogy Koreának nem volt szerencséje, az abból is látszott, hogy Suarez lövése a kapufáról pattant a hálóba. A tézis azonban akkor igazolódott be igazán, amikor a 87. percben Li Dong Guk került ziccerbe, lövése után a vizes labda átvánszorgott Muslera alatt, ám Lugano még a gólvonal előtt elérte és menteni tudott...

Uruguay a szünet után majdnem ráfázott védekező játékára, Dél-Korea ekkor hatalmas iramot diktált, ám ezúttal a szerencse is a dél-amerikaiak mellé szegődött. És hát ha egy csapatnak van egy olyan játékosa, mint Suarez...

Uruguay a negyeddöntőkben az Egyesült Államok - Ghána páros továbbjutójával találkozik majd.

Uruguay - Dél-Korea 2-1
gólok:
Suarez (8., 80.), illetve Li Csung Jong (68.)
Uruguay: Muslera - M. Pereira, Lugano, Godin (Victorino, a szünetben), Fucile - Arevalo, Perez, A. Pereira (Lodeiro, 74.) - Cavani, Forlán, Suarez (Fernandez, 84.)
Koreai Köztársaság: Dzsung Szung Rjong - Csa Du Ri, Cso Jong Hjung, Li Dzsung Szu, Li Jung Pjo - Kim Dzse Szung (Li Dong Guk, 61.), Ki Szung Jong (Jeom Ki Hun, 85.), Kim Dzsung Vu, Li Csung Jong - Park Dzsi Szung - Park Dzsu Jung

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: