2019-02-25 14:31:32• hírek • Nagy Tímea

Stúdióterem a Hám János utcában - művészeti műhely épül színházi ínyencek számára

Fényképünk illusztráció. A Google Maps fotója 2012 nyarán készült a Hám János utcai üres telekről.
Fényképünk illusztráció. A Google Maps fotója 2012 nyarán készült a Hám János utcai üres telekről.

2016 nyarán adták át a felújítás után az Északi Színházat. Alig telt el három év, a kulturális intézmény újabb nagy dobásra készül.

Mivel a február 25-i közvitán a projektet nem ellenezte senki, a Proscenium Alapítvány nyugodt szívvel hozzákezdhet a Hám János utcai modern stúdióterem munkálatainak előkészítéséhez.

 

Jól értesültek affelől, hogy a Nagypiac és a régi központ közötti átjáró mellett, a volt zsinagóga helyén épül a színház számára egy terem. A majd’ 900 négyzetméteres telket a Proscenium Alapítvány már meg is vásárolta. A terület városrendezési terve (PUZ) időben elkészült. A projekttel kapcsolatban február 25-e délre írtak ki közvitát, melyen az alapítvány vezetőségén kívül a szatmárnémeti sajtó jelent meg. Tiltakozó egy szál sem akadt.

 

Az alkalmon a Proscenium elnöke, Bessenyei Gedő István, valamint Stier Péter alelnök és Méhes Katalin kuratóriumi tag válaszoltak az újdonsággal kapcsolatos kérdésekre. Elmondásuk alapján nem egy sima stúdióteremnek ad majd otthon az épületegyüttes, hanem annál jelentősen többnek.

 

A 120 férőhelyes terem a mai európai színházakhoz hasonló, korszerű kialakításnak köszönhetően számtalan féle-fajta előadásnak szolgálhat helyszínéül. Nem csak a színpad és a színpadtechnika kialakítása teszi lehetővé a nagyfokú változatosságot, hanem a nézőtér adta lehetőségek is. A közönséget nem csak a klasszikus formában ültetheti a rendező, hanem a „színpadra” vagy köré elrendezve, akár ketté osztva és szembe állítva a sorokat, de U alakban is megoldható lesz, csak és kizárólag az igénytől függően.

 

Az ifjúságnak kedvező, kisebb lélekszámot vonzó darabok mellett valódi színházi csemegéknek is tanúi lehetnek a művészetkedvelők. Az épület átadását követően társulataink olyan produkciókat is színpadra vihetnek, melyekre eddig hely szűke vagy technikai hiányosságok miatt nem volt lehetőségük. A világvárosi színvonalú előadóhely büszke befogadója lehet romániai és külföldi vendégprodukcióknak, a megalkuvás onnantól kezdve szóba sem jöhet.

 

A stúdióterem otthona nem csak színház, hanem kulturális tér. Táncszínházi előadásoknak, konferenciáknak, dzsesszkoncerteknek, prózai esteknek, kiállításoknak, tudományos bemutatóknak is tökéletes helyszínéül szolgálhat az épületegyüttes.

 

A Szatmárnémeti Zsidó Hitközség annak idején, mikor a területet eladta (az alapítvány nem tőlük vásárolta meg) egyetlen kikötéssel vált meg tőle: az épülendő ingatlan falán egy ötnyelvű emléktábla jelezze a leomlott-lebontott elődjét, a Machzike Hatorah-zsinagógát. A 2007 júliusában összedőlt, erősen leromlott  állapotú templom egyike volt városunk három zsidó kegyhelyének, melyek közül már csak a Várdomb utcai áll, de az utóbbi is (pénz hiányában) jelentősen elhanyagolt állapotban. A hitközség a jó hír hallatán, miszerint tizen két év elteltével újra benépesül a Hám János utca üres telke, csak és kizárólag az említett emléktábla kihelyezését kérte.

 

Bessenyei Gedő István erre vonatkozó kérdésünkre azt felelte, eszükbe sem jutott, hogy ne emlékezzenek meg az ott állt zsinagógáról. Szimbolikus erejű egybeesésnek tartotta, miszerint a magyar társulatot is zsidó származású rendező alapította, nem más mint Harag György. Haragot és családját a második világháború idején koncentrációs táborokba deportálták. A haláltáborok fogságából egyedül hazatérő fiatal egyetemi éveit követően, 28 évesen alapította meg a róla elnevezett társulatot. A stúdióterem helyszíne méltó emléket állíthat az alapító személyének és történetének, valamint annak a zsinagógának, melyben utoljára mondhatta el fohászait a szatmári zsidóság a deportálás előtt.

 

A 900.000 eurós befektetés megvalósítását előre láthatóan májusban kezdik el, ekkorra tervezik az ünnepélyes alapkőletételt. A kivitelezést 4 év alatt szeretnék megvalósítani. A keretösszeg tartalmazza az építkezést, a belső kialakítást, a technikai felszereléseket, tehát az előadásokra kész állapot teljes kivitelét.

 

Szatmárnémeti végre nem egy, hanem két modern színházépülettel rendelkezhet a jövőben. Városunk e fejlesztésnek köszönhetően minden művészeti igényt kielégítő színházi repertoárral szolgálhat majdan a fiatalabbak és az idősebb generáció számára egyaránt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: