2013-09-12 14:42:54• hírek • Szatmár.ro

Stúdióbérletet is hirdet a Harag György Társulat

A korábbi években megszokottakkal ellentétben több stúdióelőadást is láthat majd a szatmári közönség, amelyekből stúdióbérletet is hirdet a társulat.

Mivel a több mint 120 éves színházépület felújítási munkálatai miatt ebben az évadban több helyszínen is lesznek előadások, fontos szerephez jutnak a stúdióprodukciók. Egy részük a nagyszínpadi előadásokhoz hasonlóan a szakszervezetek művelődési házában kerül bemutatásra, színpadi nézőtérrel. Ilyen produkció a klasszikus görög szerző, Szophoklész Antigoné című művéből készült színpadi átirat, amely Benedek Zsolt dramaturg és fordító munkája. Az előadás rendezője a Harag György Társulat fiatal tagja, Balogh Attila, akit a Trakhiszi nők című művéből készített színpadi munkájáért debüt-díjra jelölt korábban a Román Színházi Szövetség (UNITER). Ugyancsak színpadi nézőtérrel mutatják be Kányádi Sándor Ünnepek Háza című drámáját, amelyet Kányádi Szilárd rendez majd. A darabot egyébként a társulat már játszotta korábban Kovács Ferenc rendezésében, az ősbemutatója 1971. március 21-én volt, szintén Szatmáron.

A megszokottól eltérően több produkciót készít ebben az évadban a társulat az Ács Alajos Stúdióban is. A kisebb teret igénylő produkciók közül először Schwajda György Himnusz című kétszereplős darabját tűzik műsorra Csiki Zsolt rendezésében. A produkció premierjére a 60. ünnepi évad tiszteletére rendezett háromnapos ünnepségsorozat részeként kerül sor, de a stúdióbérlet kínálatában is szerepel. Ugyancsak az Ács Alajos Stúdióban, és szintén bérletes előadásként kínálja a társulat Bogdán Zsolt kétszeres UNITER-díjas és Jászai-díjas érdemes művész Ady-estjét „Függök ezen a zord élet-párkányon..." címmel. Az egyéni műsor szerkesztő-rendezője Szugyiczky István lesz. A stúdióbérlet kínálatában szerepel még Bicskei Zsuzsa „Magam talán középre állok" című Pilinszky-estje is.

Az évad műsorkínálatában szerepel még a Kányádi Szilárd és Bessenyei Gedő István szerzőpáros által jegyzett Bűneink árán című produkció, amelyet Kányádi Szilárd rendez majd, és amely felolvasó-színházi keretek között kerül színre.

Beavatószínház és előadások iciri-piciriknek

Idén először beavatószínházi előadást is készít a társulat, amellyel a fiatalokat szeretné behatóbban megismertetni a színházi munkával. Ennek címe Segítsd a királyt, és Ratkó József nyíregyházi költő drámájából állítja színpadra Tasnádi Csaba rendező.

Az Iciri-piciri bérleteseknek a korábbiakhoz hasonlóan ebben az évadban is három bábelőadást kínál az idén tízéves fennállását ünneplő Brighella Bábtagozat. Ezek közül az első a Tündérkert címet kapta, és gyermekversekből összeállított zenés előadás lesz, Bandura Emese megbízott tagozatvezető rendezésében. A második, óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt produkció az angol Joel Chandler Harris történeteiből összeállított előadás, amelyet Mesék a nyúlról és a rókáról címmel fognak játszani a bábtagozat művészei. Az előadás rendezője a magyarországi Sramó Gábor, aki a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója. Az évad utolsó bábelőadása Benedek Elek A táltos kecske című meséjének színpadi adaptációja lesz Bandura Emese rendezésében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: