2011-06-09 10:20:34• hírek • MTI

Strudlifesztivál Vállajon

Legalább háromezer ínyencet várnak vasárnap a vállaji strudlifesztiválra, ahol a svábok egyik leghíresebb süteményét készítik el és tálalják fel kóstolásra a gasztronómiai verseny résztvevői.

Lovász János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település jegyzője az MTI-nek elmondta, hogy nemcsak a határon innen, hanem túl is híres a vállaji fesztivál, amelyre az északnyugat-erdélyi testvértelepülésekről, Csanálosról, Mezőfényről, Kálmándról, Kaplonyból, Mezőpetriből és Mezőteremről is várnak séfcsapatokat.

Ki-ki az adott tájegység hagyományainak megfelelően süti majd meg a sturdlit és ízesíti a szokások szerint.
Vállajon - amely egykor Báthori- és Rákóczi-birtok volt és zömmel német betelepültek lakták - a régi sváb recept szerint készül a strudli. Négy deci tejfölt, egy egész tojást, két tojássárgáját, egy kávéskanál szódabikarbónát, ízlés szerint sót, annyi liszttel kevernek össze, hogy könnyű tésztát gyúrhassanak. Aztán vékonyra kinyújtják a gyúrótáblán, felét töltelékkel, szilvalekvárral, túróval vagy főzött és péppé tört burgonyával megtöltik, a tészta másik felét pedig ráterítik. Nyújtófa segítségével 10-10 centiméteres kockákat nyomnak bele, és az "árkokat" kézzel is jól összenyomkodják, derelyevágóval pedig körülvágják a kockákat, majd bő olajban kisütik.


Szatmárnémetiben is rendeztek idén strudlifesztiváltSzatmárnémetiben is rendeztek idén strudlifesztivált


Másutt a nyers tészta hozzávalóin változtatnak némileg, sőt a tölteléken is. A Nyírség egyes részein vagy Erdélyben például fahéjjal, kakaóval vagy őrölt vaníliarúddal ízesítik a felhasznált burgonyapépet.
A strudlifesztivál vasárnap 8.00 órakor horgászversennyel veszi kezdetét, és lesz, aki a fogott halból ebédre halászlét is készít a svábok süteménye mellé. Sokan pedig más egytálételt főznek, sütnek és kínálnak kóstolásra, hogy a menü ne csak strudliból álljon.

Az egész napos programban lesz határrendészeti kutyás- és fegyverbemutató, fellépnek hagyományőrző kultúrcsoportok, táncegyüttesek, felvonulnak fogatok, amelyeknek hajtóverseny is lesz, valamint táncdalénekesek szórakoztatják a közönséget. Népi iparművészek kiállítására ugyancsak várják a vendégeket, akiket este látványos tűzijáték búcsúztat majd Vállajon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: