2008-08-10 14:22:34• hírek • Czinzel László

Strudli, krumplis puliszka és kultúra

Mezőpetriben a Crest Forrásközpont kulturális és gasztronómiai fesztivált szervezett.

Szombaton egy román-ukrán PHARE-pályázat keretében szervezett multikulturális fesztivált a szatmárnémeti Crest Forrásközpont.

Amint azt Varga Mária projektasszisztens elmondta, a rendezvény fő célja a faluturizmus értékeinek megismertetése, a különféle tájegységek közötti tapasztalatcsere. A fesztiválon a szatmárnémetiek és az ukrajnaiak mellett Botoşani, Suceava és Máramaros megyékből voltak jelen kulturális csoportok és szakácsok - amíg előbbiek bemutatták a színpadon hagyományos táncaikat és dalaikat (a legérdekesebb műsorszám egy ruszin lakodalmi ceremónia bemutatása volt), addig a szakácsok és szakácsnők a lábasok és fazekak körül ügyeskedtek.

Az ételsor igen változatosra sikeredett: a szatmáriak például strudlit és töltött káposztát készítettek, a többi megyékből érkezettek a túrós buktától a krumplis puliszkáig (!) sok mindent bemutattak, ami náluk hagyományos ételnek számít. Bár a rendezvényt többször is megzavarta az eső, a szervezők úgy vélték: elérték céljukat, és újabb hasonló alkalmakon tovább bővülhetnek a kapcsolatok a tájegységek, országok között.

petri_oldalba
szatmar.ro 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: