2010-11-27 12:11:54• hírek • Szatmar.ro

Strudli, forralt bor, jó zene

Másodjára szervezték meg a szatmárnémeti strudlifesztivált.

Az NDF megyei szervezetének kezdeményezésére péntek este ismét egybegyűltek a strudli kedvelői a megyeközpontban: a német fórum ifjúsági házában szorgoskodó asszonykezek alig győzték gyúrni és sütni a hagyományos sváb tészát, amely iránt óriási volt a kereslet. A szervezők 1 lejért kínálták a lekváros, túrós és krumplis strudli darabját, amelyhez forralt bort lehetett fogyasztani - az ily módon befolyt pénzt az NDF keretében működő idősek tánccsoportja támogatására fordítják majd.

A nagymajtényi és szatmárnémeti strudlisütők között nem csupán az idős- és középkorosztály képviselői, hanem az egészen fiatalok is jelen voltak, hat-hétéves kislányok sürgölődtek anyjuk, nagyanyjuk mellett, bizonyítékául annak, érdeklődést tanúsítanak a hagyományok átörökítése iránt. A forralt bor, illetve rövidital mennyiségével arányos módon lett felhőtlenebb a hangulat, és természetesen a tánc sem hiányozhatott erről az örömünnepről.

A strudli megyénkben, illetve a határmenti magyarországi sváb falvakban ismét igen népszerű étel - ezzel kínálják meg a svábok a tájegységbe érkező turistákat is. A különlegességszámba menő, csörögeszerű tészta valamikor egyáltalán nem számított ünnepi ételnek, sokkal inkább a szegények eledelének.


Túrós, krumplis és lakváros strudlit kóstolhattak a résztvevők
Túrós, krumplis és lakváros strudlit kóstolhattak a résztvevők



- Minden családban akadt a kamrában liszt, zsír, lekvár, burgonya, túró: ezért a szegényebb korszakokban nagyon gyakran a nudli és a strudli került a sváb famíliák asztalára - mondta el Forstenheizler Johann, az NDF regionális elnöke.
Az elképzelések szerint a strudlifesztivált a jövőben komolyabb ünnepi rendezvénnyé alakítják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: