2015-07-26 21:03:34• hírek • Szatmár.ro

Strudlifesztivál Csanáloson

Fotó: Lipovan Gabriella
Fotó: Lipovan Gabriella
A kaplonyi fúvósok és a mazsorettek felvonulásával vette kezdetét vasárnap délután a második alkalommal megrendezett Csanálosi Strudlifesztivál. A rendezvényre a környékbeli településekről és Magyarországról is érkeztek meghívottak, látogatók.

A megnyitó beszédében Mellau József polgármester elmondta, a sikeres aratást is ünneplik most, hiszen a jó időjárásnak és az emberek szorgalmának köszönhetően jó termést hozott az év. Méltatta továbbá a helyi hagyományokat, amelyekre a fesztivál elnevezése is utal, hiszen a strudli egy tipikus sváb étel, amelyet generációk óta készítenek Csanáloson.

Az ünnepi beszédek sorát Adrian Stef megyei tanácselnök folytatta, aki a hasonló rendezvények fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, amikor Szatmár Megye Napjait első alkalommal megszervezte, sokan támadták miatta, mondván: mi szükség egy újabb rendezvényre? Azonban a hagyományok felelevenítése és a helyi értékek bemutatása fontos a lakosok számára és fontos az ide látogatóknak is. Ezt igazolja a Csanálosi Strudlifesztivál is. 
Leitner János, a Német Demokrata Fórum elnöke is szót kapott, aki a német oktatás folytonosságának fontosságát emelte ki. Az állam lehetőséget kínál a gyermekeknek, hogy anyanyelvükön tanuljanak, és igaz ez a német nyelvre is. Az általános iskolától a líceumig rendelkezésre állnak német oktatási intézmények, a továbbiakban pedig, a helyi német érdekeltségű cégeknek köszönhetően, karrierlehetőség is kínálkozik azok számára, akik ismerik a német nyelvet.

Az ünnepség ezt követően az óvodások és iskolások műsoraival, a helyi asszonnykórus zenés műsorával, a CSIK egyesület vidám előadásával és más zenés programokkal folytatódott, és természetesen lehetőség nyílt a strudlit is megkóstolni, amelyet három ízesítésben (burgonyás, lekváros és túrós) sütöttek.

Az esti órákra igazi csemegét tartogatott a Csanálosi Strudlifesztivál, a népszerű, erdélyi származású énekesnő, Keresztes Ildikó és zenekara koncertjével, majd az Északi Színház színészeinek műsorával folytatódott a rendezvény.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: