2016-11-20 11:49:24• hírek • Szatmar.ro

Strudli és identitás

A strudli szorosan hozzátartozik a szatmári svábok identitásához, akik a Német Demokrata Fórumon keresztül mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy e kapcsolat elválaszthatatlan legyen.

Ennek érdekében minden évben megszervezik az Strudlifesztet, annak reményében, hogy a fiatalok is megismerik, megkedvelik és megtanulják elkészíteni, biztosítva ezzel, hogy a nagymamákkal együtt ne tűnjön el ez a különlegesség. És szintén ezt a célt szolgálja, hogy a szatmári NDF az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál igyekszik levédeni a strudlit.

„Sajnos az előző rendszerben nem volt cél a hagyományok megőrzése, sokkal inkább a gyökerek elvágása. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy igyekezzünk életre kelteni tradícióinkat", fogalmazott a megnyitón Josef Hölzli.

A szombat esti Strudlifesztre 120 kg liszttel, 40 liter olajjal, 50 kg burgonyával, 360 tojással, 50 liter aludttejjel és 15 kg túróval készültek a szervezők. Hogy erre a komoly mennyiségre szükség volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a több sváb településről érkező szakácsok folyamatosan gyúrták, nyújtották a tésztát, a konyhában pedig megállás nélkül sült a sütemény. Mi több, a tésztaszélek sem mentek kárba, abból készül ugyanis a strudlileves.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Turos Lóránd, az RMDSZ szenátorjelöltje is kötényt kötött és beállt a tűzhely mellé, élénk érdeklődést mutatva a strudli sütési technikája iránt.

Az est persze nem csak a kulináris élvezetekről szólt, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum - amelynek igazgatónője, Reiz Maria is folyamatosan gyúrta a tésztát - és a Gemeinsam ifjúsági egyesület táncosai is megörvendeztették a jelenlévőket. Akiknek egy remek, családias hangulatot biztosító alkalmat nyújtott a Strudlifeszt találkozáshoz, beszélgetéshez.

Végezetül pedig adósak maradtunk a strudli receptjével:

Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 tojás, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanálnyi zsír, 1 evőkanál só, fél liter aludttej, esetleg édes tej, kefír, joghurt.
A töltelékhez: 1 kg burgonya, esetleg 75 dkg túró vagy 7 dcl szilvalekvár. 
A sütéshez:
1 liter olaj.  
Elkészítés: A hozzávalókat aludttejjel (édes tejjel, kefírrel, joghurttal) összegyúrjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk. Az egyik felét krumplipürével, túróval vagy szilvalekvárral megkenjük és beterítjük a másik felével. A széleit jól lenyomkodjuk, majd négyzetekre felosztjuk és a négyzetek mentén lenyomkodjuk. A lenyomkodott részek mentén meglisztezett derelyemetszővel felvágjuk és a darabokat forró olajban kisütjük

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: