2011-04-04 15:28:33• hírek • Szatmár.ro

A szülők szexuális kapcsolata a gyermek szülése után

A terhesség, a vajúdás és a szülés számos pár szexuális kapcsolatát megnehezíti egy időre.

A terhesség vége felé a szeretkezés kényelmetlenné válhat, vagy fizikai nehézséget okozhat. A szülés után egy ideig, az anyának rossz lehet a közérzete, szervezete ilyenkor áll vissza a terhesség előtti állapotába, hormonrendszere még változóban van, és megterhelést jelent a sok teendő, a kevés alvás és az újszülött ellátásával járó fáradtság. Előfordulhat, hogy a házasélet napokra, hetekre, vagy akár hónapokra háttérbe szorul.

Ez az időszak nehéz lehet a férfi libidójára nézve is. Előfordulhat, hogy ő is fáradt. Bizonyos férfiak számára, az a szemléletváltás, hogy a partnerük szeretőből anyává válik, nehezen egyeztethető össze szexuális érzéseikkel, amiből mélységes érzelmi ellentmondások fakadhatnak. Nem egy férfi például „ madonna vagy utcalány" komplexusban nő fel. Az ilyen férfi nehezen barátkozik meg azzal, hogy egy nő egyszerre lehet anya és szerető: az érzelmek kölcsönösen összeegyeztethetetlennek tűnnek.

Ha a szülők felismerik, hogy szexuális életük helyreállása lassú folyamat, nem fognak annyira megijedni időleges hiányától. A nemi érintkezés elmaradása nem szükségképpen jelenti a szexuális kapcsolat teljese megszakadását. Fordítsunk ilyenkor is időt apró figyelmességekre, ölelésekre, csókokra, egy - egy szerelmes szóra, egy váratlan virágcsokorra.

A sikeres szülővé válás és házasság egyik fontos eleme megtalálni a kellő egyensúlyt a szülői szerep és az élet egyéb vonatkozásai között. Egy idő után szinte valamennyi szülőpár szexuális élete visszatér a megszokott kerékvágásba. A dolgot az változtatja meg a legjobban, ha az újszülött ellátásának időleges zűrzavarában nem veszítik szem elől, hogy mennyire szeretik egymást, mennyire figyelnek egymásra, és tudatosan törekszenek arra, hogy szavakkal és érintéssel kimutassák egymás iránti vonzalmukat. Segíthet, ha verset olvasnak egymásnak, ha kettesben a kisbaba nélkül is lemennek sétálni, megmasszírozzák egymást és gyakran megölelik, megcsókolják egymást.

Forrás: Dr. Spock's Baby and Child Care

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: