2010-06-15 11:39:13• hírek • Tóth Klarissz

Stressz kiváltotta allergia

Az utóbbi években számos kísérlet igazolta a stressz szervezetre gyakorolt negatív hatásait.

Minden bizonnyal sokan észrevették már, hogy egy stresszel telített nap folyamán alkalmanként piros foltok jelennek meg a bőrön vagy erőteljes viszketés, izzadás érzését tapasztalják. Ez nem véletlen egybeesés, mivel a bőr allergiás reakcióját a felfokozott érzelmi hatások is előidézik. Az olyan allergiás reakciók, mint a szénanátha, az atópiás ekcéma és a csalánkiütés is egy sor, a szervezet által előállított hormon és kémiai anyag eredménye, amit a vér a stresszre adott válaszreakcióként állít elő.

Az allergia az immunrendszer válaszreakciója a szervezetbe került veszélyes anyagokkal szemben. Hivatalos meghatározások szerint „az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről." A stressz pedig „egyfajta folyamatos feszültség vagyis tartós idegesség, ami a szervezet negatív ingerre adott válaszreakciója." A szervezet a stresszre számtalan módon reagálhat, melyek közül az egyik legjellemzőbb az allergia, vagyis mintegy védekező mechanizmusként allergiás reakció alakul ki.

Az allergiát a civilizált emberek pszichoszomatikus betegségeként tartják számon, az érintettek száma pedig az utóbbi 20 évben megduplázódott. Kísérletek alapján beigazolódott, hogy a kevésbé stresszes és boldog emberek allergiás tünetei maguktól megszűnnek.

Egyes feltevések szerint a szervezet egyensúlyi állapotának felbomlása diszharmonikus állapotot idéz elő, ami allergiás reakciók megjelenéséhez vezet. A kellemetlen allergiás tünetek vészjelzésként szolgálnak, aminek hatására szervezetünk bőrgyulladással is reagálhat. Mivel a szervezet nagy mennyiségű energiát igényel annak érdekében, hogy a kellemtelenségeket leküzdje, ezért az allergiás reakciók nagymértékű stresszt idéznek lő. Az allergia gyógyszeres kezelésén kívül, pszichoterápiás kezelés is ajánlott. Mivel stressz hatására megnő a szervezet kortizol- és adrenalintermelése, megfelelő pszichoterápiás kezelés esetén ezen hormonok aránya jelentősen csökkenthető, ezáltal pedig az allergiás-, túlérzékenységi reakció is megszüntethető.


Az allergiát a civilizált emberek pszichoszomatikus betegségeként tartják számon

Az allergiát a civilizált emberek pszichoszomatikus betegségeként tartják számon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: