2011-09-12 12:26:47• hírek • Garzó Ferenc, mti

Stratégiai partnerség az Egyesült Államokkal

Várhatóan aláírják az amerikai rakétavédelmi rendszer részét képező romániai radarállomások telepítéséről szóló szerződést Traian Basescu küszöbön álló amerikai látogatásán - legalábbis ezt vélik tudni meg nem nevezett bukaresti források.

A Mediafax hírügynökség és a hétfői romániai sajtó által idézett források szerint a román államfő valószínűleg találkozni fog Barack Obama amerikai elnökkel. A román államelnöki hivatal ugyan bejelentette a keddre tervezett utazás tényét, de nem közölt részleteket a napirendről.
A magukat meg nem nevező források ugyan nem tudják bizonyosan, hogy a két államelnök találkozik-e majd személyesen, de szerintük elképzelhetetlen, hogy elmaradjon egy négyszemközti beszélgetés.
A látogatáson valószínűleg aláírják az amerikai rakétavédelmi rendszer részét képező romániai radarállomások telepítéséről szóló szerződést. Teodor Baconschi külügyminiszter a nyáron már jelezte, hogy a felek mielőbb tető alá akarják hozni a szerződést. A hétfői lapok emlékeztetnek: Mark Gitenstein, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete korábban maga is kifejezte reményét, hogy a vonatkozó dokumentumokat még az idén sikerül aláírni, de megjegyezte, hogy ezt nem államfői szinten ejtik majd meg.
A rakétavédelmi rendszer befogadása a stratégiai partnerségi viszony keretében, kétoldalú megállapodás értelmében történik. Basescu államfő május elején ismertette a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) döntését, amely szerint az Olt megyei Deveselu légibázison helyezik el az amerikai rakétapajzs romániai elemeit. A román-bolgár határ közelében fekvő légi támaszpont a román légierő parancsnoksága alatt működik majd. A román légierő támaszpontjáról van tehát szó, amelynek egy része befogadja a rakétaelhárító rendszert – magyarázta akkor Basescu. Elmondta, hogy a bázisra az első lépésben kétszáz amerikai katonát vezényelnek, ez a létszám a következőkben legfeljebb ötszáz fő lesz.
Az amerikai rakétapajzs közép-kelet-európai elemeinek leghatározottabb ellenzője Oroszország. Moszkva határozottan ellenzi az amerikai rakétavédelmi terv megvalósítását, mert úgy véli, hogy az nukleáris ütőerejének gyengítésére irányul. Moszkva vélelmezi azt is, hogy az Egyesült Államok behatol befolyási övezetébe. Washington ugyanakkor váltig állítja, hogy a pajzs elsősorban Irán esetleges rakétacsapásainak a kivédésére lenne hivatott.
Az amerikai rakétarendszer telepítése 400 millió dollárba, működtetése pedig évente 20 millió dollárba kerül – közölte korábban kedden Slatinán egy amerikai illetékes, aki szerint a teljes költséget az Egyesült Államok állja. Romániának csak a helyszínt és a létesítmény őrzését kell biztosítania - tette hozzá.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: