2009-08-11 13:05:26• hírek • Gozner Gertrud

Strandolási veszélyek

Az elmúlt években Szatmár megye élen járt a leptospirózisos megbetegedések tekintetében. Volt olyan év, hogy nyolcvan esetet jegyeztek fel - derült ki a statisztikákból. Az év eleje óta Szatmár megyében négy, 25 és 75 év közötti személy betegedett meg leptospirózisban, mindnyájukat beutalták a megyei kórház fertőző osztályára, ahol megfelelő ellátásban részesültek.

Dr. Dorina Dragos Guran járványügyi szakembertől, a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, hogy a leptospirózis megbetegedés a leptospira nevű, spirochéta típusú (spirális alakú) baktériumcsalád különböző tagjai által okozott ritka, súlyos fertőző betegség. Az ember akkor kaphatja el, amikor fertőzött állatokkal, vizeletükkel, vagy azzal fertőzött földdel, illetve vízzel kerül kapcsolatba. A fertőzés hámsérüléseken vagy szájon keresztül történhet. A rágcsálók, egerek vizeletükkel terjesztik a kórt, miközben maguk nem betegszenek meg.

A leptospirózis az esetek közel 90 százalékában enyhe lefolyású, a fennmaradó 10 százalékban viszont súlyos, sok szervre terjedő, akár végzetes kimenetelű betegség lehet - magyarázta az orvos. A betegség az egész szervezetet támadja meg: a szem kötőhártyájától a vesékig, a májtól az izmokon át a szívig.

Ennek megfelelően a tünetek is vegyesek: láz hidegrázással, fejfájás, izomfájdalom az alsó lábszárban, hányinger, hányás, kötőhártyavérzés. Nagyobb bajra utal, ha a beteg bőre be is sárgul, az a máj komolyabb érintettségre utal. A korábbi években néhány esetben halállal végződött a kór.

A közegészségügyi igazgatóság statisztikái szerit tavaly 33-an betegedtek meg a megyében, a korábbi években a fertőzöttek száma elérte a nyolcvan-kilencven főt is. Az idei alacsony megbetegedések szám azzal magyarázható, hogy a lakosság felvilágosultabb a betegség tekintetében.

Az emberek már nem mosakodnak koszos vizekben, igyekeznek elkerülni a rágcsálókat, a betegség legfőbb terjesztőit - fejtette ki a szakember. A megyében is sok helyen létező állatfürdőhelyek tekinthetők a legfontosabb fertőzésforrásnak, azonban a nagyobb víztömegű, kellő felhígulást biztosító folyók, tavak nem veszélyesek.


A háziállatokra ugyanúgy veszélyes a vadvízi fürdőzés


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: