2009-12-11 10:55:52• hírek • Tóth Klarissz

Stop dohányzás!

Az óesztendő utolsó- és az újesztendő első órái a különféle fogadalmak időszaka. Sokan megfogadják, hogy jobbak lesznek, lefogynak vagy leszoknak a dohányzásról.

A káros szenvedélyekről való leszokás azonban nem megy egyik napról a másikra. A legtöbb dohányos néhány év eltelte után belátja, hogy egészsége megőrzése érdekében abba kell hagynia a dohányzást. A kezdeti szándék és lelkesedés azonban gyorsan alábbhagy, elsősorban azért, mert nem bírják a nikotin nélküli állapotot. Nem könnyű nemdohányzóvá válni, azonban az alábbi tippeket szem előtt tartva, néhányaknak talán mégis sikerül.

Az első lépés megtétele a legnehezebb. Lényeges, hogy olyan információkat gyűjtsünk, melyek megerősítenek abban, hogy a dohányzásról való leszokás nem lehetetlen. Kezdeményezzünk társalgást olyan volt dohányosokkal, akik megosztják tapasztalataikat velünk.

Második lépésben ajánlott valamilyen könnyed mozgásformába kezdeni.

A harmadik javaslat az önkontroll. Ez azt jelenti, hogy a közvetlen környezetünkből fokozatosan kiiktatjuk azokat a helyiségeket ahol ezidáig cigarettázhatunk. Ne akarjuk egyik napról a másikára leszokni, a drasztikus módszerek nem vezetnek eredményhez, a kis lépések technikája azonban jóval hatékonyabb.

Mint a legtöbb cél elérésénél, így a dohányzásról való leszokásnál is fontos szerepe van a motivációnak. Csak abban az eseteben vágjunk bele a „leszokás tortúrájába", ha valóban motiváltak vagyunk és komolyan is gondoljuk. Az „utolsó cigi"elszívása sorsdöntő pillanat, ezért azon a bizonyos napon , önmagunkkal kell a lehető legtöbbet foglalkoznunk.

Az önmegfigyelésnek szintén fontos szerepe van. A legtöbb dohányos nincs annak tudatában, hogy milyen cigarettázással kapcsolatos szokásai vannak. Pedig ennek tudatosítása, már fél eredménynek számít. Jegyezzük le azokat az alkalmakat, amikor úgy érezzük feltétlenül rá kell gyújtanunk, kivel szoktunk dohányozni? Milyen alkalmakkor? Minek hatására? Pl. alkohol társaságában, kávé mellé, a stressz oldására, szex után stb. Számítanunk kell arra is, hogy a cigarettázásról való leszokást követően, az előbbiekben felsorolt élethelyzetekben viselkedésünk is jelentősen megváltozik.

Végül használjunk olyan nikotinpótló és leszokást megkönnyítő készítményeket, amelyek csökkentik az megvonási tüneteket. Pl: speciális cukorkát vagy rágógumit, tapaszt, tablettát, orrsprayt, külön erre a célra kifejlesztett nikotinkapszulát tartalmazó műanyag cigarettát stb. Természetesen ezek a termékek nem szüntetik meg teljesen a nikotinéhségünket, de jelentős mértékben enyhítik a megvonási tüneteket és csökkentik a dohányzás iránti sóvárgást.


A dohányzásról való leszokásnál is fontos szerepe van a motivációnak
A dohányzásról való leszokásnál is fontos szerepe van a motivációnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: