2014-01-14 17:57:00• hírek • MTI

Stirbu: az épített örökség nem szenvedhet kárt

Csak abban az esetben támogatja a román kulturális minisztérium az esetleges verespataki aranykitermelést, ha a beruházás nyomán nem sérül a helyi épített örökség - jelentette ki kedden Gigel Stirbu román kulturális miniszter, aki csaknem egy hónapja tárcavezető.

A miniszter a román szenátus kulturális szakbizottságának keddi ülésén beszélt erről egy kérdésre válaszolva. Mint mondta, az általa vezetett minisztérium addig nem fog beleegyezni a verespataki aranykitermelésbe, amíg az ottani nemzeti kulturális örökség védelme nem biztosított.

Tavaly a román parlamentben két olyan törvény is megbukott, amely elősegítette volna a beruházást, ugyanakkor Románia nem mondott le arról a szándékról, hogy a Verespatakon és környékén rejlő nemesfémeket kitermelje.

"Nem ellenzem az ország fejlődését és az altalajkincsek kitermelését, de kulturális miniszterként soha nem értek egyet, és kész vagyok lemondásomat is benyújtani, ha az épített örökségnek akár egy kis része is sérülhet ipari beavatkozás miatt" - mondta a miniszter. A tárcavezető tagja volt annak az úgynevezett verespataki különbizottságnak, amely a kormánynak a beruházást elősegítő törvénytervezetét vizsgálta, majd elutasította.

A román kormány augusztus végén terjesztette a parlament elé az úgynevezett Verespatak jogszabálytervezetet, amit a kormánykoalícióban résztvevő liberálisok elleneztek. A jogszabálytervezet koalíciós vitát váltott ki a szabadelvűek és a szociáldemokraták között, akik novemberben megállapodtak az elutasításáról. December elején a román képviselőházban megbukott az az általános bányászati törvény is, amely több elemét tartalmazta az úgynevezett verespataki jogszabálytervezetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: