2012-07-10 14:09:57• hírek • Szatmár.ro

Stier Péter helyett Andrei Mihalache a színház vezérigazgatója - ideiglenesen

Kedd délben sajtótájékoztató keretében jelentették be hivatalosan: Andrei Mihalache lesz az Északi Színház ideiglenes vezérigazgatója, míg ki nem írják a versenyvizsgát és ezen el nem nyeri valaki a posztot. Stier Péter leköszönő - utóbbi időben megbízott - vezérigazgató az elmúlt három év megvalósításait foglalta össze néhány szóban.

Andrei Mihalache, a szatmári román színtársulat művészeti igazgatója a Polgármesteri Hivataltól az elmúlt hónap végén írásban értesült arról, hogy ideiglenesen vezérigazgatónak nevezték ki, miután ez a poszt nemrégiben megürült. Stier Péter ugyanis a közel három évvel ezelőtt megrendezett versenyvizsgán nyerte el a vezérigazgatói megbízást, ám öt hónappal, miután elfoglalta székét, Radu Giurca akkori prefektus megtámadta a kinevezéséről szóló határozatot, arra hivatkozva, hogy Stier nem rendelkezik kulturális végzettséggel. Az ügy a törvényszékre, majd Nagyváradi Táblabíróságra került - mindkettő a kormánybiztosnak adott igazat. Giurca támadása persze köztudottan politikai indíttatású volt.

Az eljárás ideje alatt megbízott vezérigazgatóként tevékenykedő Stier Pétert a döntésnek megfelelően elvesztette posztját, a továbbiakban pedig visszatér a versenyvizsga előtt betöltött adminisztratív igazgatói funkcióba.

Stier az elmúlt három év megvalósításairól beszélt a sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: nem a saját, hanem az Északi Színház csapatának eredményeiként könyveli el az elmúlt évek sikereit. Az elmúlt három évadban a magyar társulat 31 bemutatót tartott, a román társulatnak pedig 36 premierje volt. A két társulat számos hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt ebben az időszakban és több megkapott díjjal is büszkélkedhetnek. Sőt, a színház története során először UNITER díjra is jelölték a színház két munkatársát: Bíró József színészt és Balogh Attila rendezőt. A Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál közönsége ez idő alatt közel megkétszereződött: 2010-ben alig 4 ezer látogatója volt a fesztiválnak, 2011-ben már több mint 7 ezer.

A színház látogatottsága is nőtt, az évadonkénti 70 ezres nézőszám a színház vezetőségének tudomása szerint az Északi Színház a romániai színjátszás abszolút első helyezettje - igaz, nem sok színházban játszik két ilyen jól működő társulat.

Stier fontos megvalósításnak nevezte a színház infrastrukturális fejlesztését. Átszervezték és felújították a színház összes irodáját, hatékonyabbá tették a műhelyek működését, átszervezték a ruhatárat.  Felújították a színház öltözőit és megújult az Ács Alajos Stúdióterem belső tere is. A stúdióterem levált az addig gazdaságtalan fűtésrendszerről, saját rendszert kialakítva, az öltözők számát megduplázták, illetve a 30 évnyi hiányt sikerült pótolni azzal, hogy a stúdió saját mosdót kapott. Számítógépekkel szerelték fel az irodákat és felújították a színház jegypénztárát is, sőt, egy olyan időszakban, amikor a törvények tiltották, hogy az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztésekre különítsenek el pénzeket, a színház támogatói segítségével egy 7 személyes Dacia Logant vásárolt. Megújult a két társulat internetes weboldala és bevezették az online jegyárusítást, a színházi előadásokat pedig egy jó ideje már román illetve magyar felirattal játsszák.

Mihalache nézőcsökkenéstől tart

A sajtótájékoztatón szóba került az Északi Színház épületének felújítása is, mellyel kapcsolatban az új megbízott vezérigazgató meglehetősen pesszimista volt. A tervek szerint - ha a közbeszerzési eljárások és a fellebbezések után aláírják a munkálatok elvégzéséről szóló szerződést - a felújítás decemberben kezdődhet meg. Ez szinte biztos, hogy nézőcsökkenéssel jár majd, ahogyan ez 2001-ben is történt, amikor a két társulat a Szakszervezetek Művelődési Házában játszott a színházépület földszintjének az átalakítása miatt.

Mihalache szerint a terv, hogy most télen a Szakszervezetek Művelődési Házában játsszanak, nem valószínű, hogy megvalósítható, hiszen a terem nagy, a fűtés pedig nem megfelelő, tekintve hogy a polgármesterváltást követően gyakorlatilag leálltak a fűtésrendszer felújítását megcélzó tervek. "Több, kevesebb szereplős előadást játszunk majd, akár iskolai dísztermekben vagy a stúdióteremben is fogunk játszani" - mondta a megbízott vezérigazgató.

Mindent egybevetve, nehéz két-két és fél évnek néz elébe az Északi Színház, de a felújításra mindenképpen szükség volt: megújul az épület struktúrája, belső tere, technikai felszereltsége - összegezte Mihalache. S ha minden a tervek szerint halad, megvalósul Stier utolsó vezérigazgatói terve is - az Ács Alajos Stúdióterem homlokzati részét és tetőszerkezetét is restaurálni fogják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: