2022-01-10 08:21:31• hírek • Bede Emőke

Stier Alexa lesz a csütörtöki szimfonikus hangverseny szólistája

január 13

Január 13-án, csütörtökön 18 óra 30 perctől egy újabb nagyszerűnek ígérkező szimfonikus hangversenyre vár a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia.

Az est karmestere Novák István lesz, szólistaként pedig Stier Alexandra zongoraművész lép majd színpadra. A közönség az alábbi műveket hallhatja majd: Frédéric Chopin - 2. f-moll zongoraverseny, op.21, Georges Bizet - “Az arles-i lány” – I. és II. Szvit.


A Szatmárnémetiben született Stier Alexa Dorottya mindössze 5 éves volt, amikor a zongora világa magával ragadta. Középiskolai tanulmányait az Aurel Popp Művészeti Líceumban, Manfrédi Annamária diákjaként kezdte, majd a Silvestri ösztöndíjnak köszönhetően a skóciai Edinburghban lévő Erskine-Stevart’s Mellville magániskolában fejezte be. 2015 és 2019 között a Skót Királyi Konzervatórium hallgatója volt, de 2017-ben Erasmus ösztöndíjjal Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadámián is eltölthetett egy tanévet. 2021-ben a Yale Egyetem zenei szakiskolájában szerzett mesteri fokozatot Boris Berman professzor irányítása alatt, a következő tanévben pedig ugyanitt kezdi meg doktori tanulmányait is.


Sikeresen szerepelt számos romániai és külföldi zongoraversenyen. 2016-ban, a királyi konzervatórium Bach versenyén első díjat nyert, egy évvel később pedig „Mozart” különdíjjal zárt a Newcastle-i Nemzetközi Zongoraversenyen is. A brüsszeli „Merci, Maestro!” nemzetközi zongoraversenyen harmadik helyezért ért el, 2019-ben a Sheepdrove Piano Competition nevű versenyről sikerült az első helyért járó díjat elhoznia, a Skót Királyi Konzervatóriumban töltött utolsó tanévének végén pedig megkapta a Governor’s Recital Prize elismerést. Nem maradtak eredmény nélkül a Yale Egyetem zeneiskolájában töltött évek sem: ezen idő alatt egy Elizabeth Parisot díj és egy Alumni Association Award is került az elismerésektől roskadozó polcra.


11 éves kora óta többször is koncertezett filharmónikusokkal, 2019-ben pedig szólistaként is debütált a Glasgow-ban található Royal Concert Hall színpadán. 


A filharmónia csütörtöki eseményére a 21. számú bérlet érvényes, de a filharmónia pénztáránál jegyet is lehet váltani az estre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: