2013-03-25 21:03:00• hírek • Kocsis Zoltán

Stef szerint szinte biztosan a régi központban épül fel a könyvtár

A könyvtár terve
A könyvtár terve
A Szatmár.ro március 14-én megkérdezte olvasóit, szerintük a régi központba vagy a Kogalniceanu utcába (korábbi nevén Károly köz) kellene építeni a könyvtárat. A válaszadók túlnyomó többsége elutasította annak lehetőségét, hogy az egykori polgármesteri hivatal helyére épüljön az ingatlan.

Szinte biztosan a régi központban, a divatház és a Székesegyház közötti parkban, az egykori polgármesteri hivatal helyére épül majd fel az új Szatmár Megyei Könyvtár, jelentette ki hétfő délután Adrian Stef megyei tanácselnök.

Stef ezt a megyei tanács ülését követő ad-hoc sajtótájékoztatón jelentette ki, válaszolva arra a kérdésre, hogy miért álltak le az építés előkészületei. „Igaz ugyan, hogy a tanács január végén elfogadta az új megyei könyvtár felépítésének megvalósíthatósági tanulmányát valamint a technikai-gazdasági mutatóit, ezt követően azonban felmerült az ötlet, hogy mégis máshová kellene azt építeni", magyarázta a tanácselnök.

Amint arról annak idején a Szatmár.ro is beszámolt, 2011 júliusában a szatmárnémeti önkormányzat valamint a megyei tanács vezetői elvi megállapodást kötöttek, mely szerint a város a megye rendelkezésére bocsátja a Kogalniceanu 5. szám alatt álló területet, hogy arra utóbbi felépítse a könyvtárat. Az ide vonatkozó terveket, melyeket a Kasstel Studio készített el, 2012 utolsó napjaiban mutatta be a megyei tanács, majd január 28-án el is fogadta a megvalósíthatósági tanulmányt valamint a technikai-gazdasági mutatókat.

Meglepetésként aztán ezek után merült fel az ötlet, hogy a könyvtárat a régi központban, az egykori polgármesteri hivatal épületének helyén létrehozott parkba kellene megépíteni.

A kérdésre, mely szerint törvény tiltja a zöldövezetek funkcióinak megváltoztatását valamint szintén törvény szabja meg az egy főre eső zöldövezetek nagyságának mértékét, Stef meglepő feleletet adott. „A megyei tanács saját költségén kész megvásárolni a csemetéket, amelyekkel beültethetjük a különböző önkormányzatok tulajdonában lévő, gyenge minőségű, használhatatlan területeket. Szeretnénk továbbá fákat ültetni a megyei utak mentén is."

„Ez rendben van, ám ezek nem Szatmárnémeti városának területén vannak. Ezzel nem lehet növelni az egy főre eső zöldövezetek mennyiségét", erősködött az újságíró. „Majd ültetünk fákat és erdősítünk a városban is, hol itt a probléma?", válaszolt kérdéssel a kérdésre a tanácselnök.

„A cél, hogy olyan modern multikulturális központot építsünk, amelynek stílusa alkalmazkodik a körülette álló épületekéhez", válaszolt egy másik újságírói kérdésre Stef. „A polgármester úr mutatott is egy olyan tervet, amit egy építészetet hallgató lány készített és ami nagyon tetszett nekem. A legfontosabb azonban, hogy a polgármesteri hivatal eltökélt az ügyben!", tette hozzá.

A Szatmár Megyei Tanács bérleti szerződése a jelenleg a könyvtárnak otthont adó épületet birtokló Federalcoop fogyasztói szervezettel 2014 végén jár le. A bérleti díj a tavaly 637.000 lej volt. Amennyiben az épület helye megváltozna, újabb tervekre van szükség, ami tovább halasztaná a munkát - értelemszerűen tehát meg kellene hosszabbítani a bérleti szerződést. Arról nem beszélve, hogy a tavaly elkészített tervek és az értük kifizetett összeg kárba menne.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: