2015-11-10 17:19:27• hírek • Szatmár.ro

Összesen 86 helyi fejlesztési projekt finanszírozási szerződését írták alá

A Szatmár Megyei Tanács kis gyűléstermében alig maradt szabadon ülőhely kedd délután: 16 órakor ugyanis polgármesterek töltötték meg a termet, hogy aláírják a Helyi Fejlesztési Programban szereplő már megkezdett munkálatokra a finanszírozási szerződést. A közigazgatási és regionális fejlesztési minisztérium ugyanis 150 millió eurót utalt ki ezekre.

Nemrég járt Szatmár Megyében Sevil Shhaideh akkori közigazgatási és regionális fejlesztési miniszter, aki 651 millió lejnyi támogatást ígért a Szatmár megyei helyi fejlesztési projektek befejezésére. A kormány által kedvező kamatokkal felvett 2 milliárd eurós kölcsönből származik az összeg, melynek köszönhetően több mint 200 kilométernyi megyei utat modernizálnak, polgármesteri hivatalok épületét újítják fel vagy éppen fejezik be, kanalizálási- és ivóvízhálózatot bővítenek, hidat építenek vagy épp iskolaépületet újítanak fel.

Adrian Stef megyei tanácselnök az aláírási procedúrát megelőzően újra hangsúlyozta: történelmi méretű támogatást kapott Szatmár megye. Köszönetet mondott Mircea Govor alelnöknek, akinek a közbenjárása nélkül szerinte nem érkezett volna ez az összeg a megyébe. "Köszönöm a polgármestereknek, hogy hittek bennünk és mertek belevágni a projektekbe. Szatmár megye most az országos szinten kiutalt összegek közül a második legnagyobbat kapta. Van olyan megye, amely mindössze 19 millió lejt kapott, ugyanis alig volt projektjük" - magyarázta Mircea Govor.

A helyi fejlesztési projektekre kiutalt pénzösszeg így ebben az évben a 160 millió eurót közelíti. Összesen 86 projekt befejezésére érkezett támogatás. Van polgármesteri hivatal ami csak egy, ám olyan is van, amely hét pályázatot indított el.

A most kiutalt összegeket 3 éven belül, tehát 2018-ig kell elkölteni. Seres Ioan, a Szatmár Megyei Tanács műszaki igazgatója mindenkit arra buzdított, mielőbb fejezzék be a megkezdett munkálatokat és jelentkezzenek a számlákkal, hogy a minisztérium visszaszolgáltassa a vállalkozóknak kifizetett pénzt.

A kedd délután aláírt szerződéseknek köszönhetően hamarosan befejeződhet például a Lajosforrási (Luna Ses-i) üdülőövezet kiépítése - a szerződés értéke közel 4 millió euró. Avasfelsőfaluban felújítják a polgármesteri hivatal épületét, Tasnádon a polgármesteri hivatal új épületének a befejezése mellett a termálstrandhoz vezető utat is felújítják. Szatmárhegy községben is utat újítanak, Kaplonyban hidat építenek, Mikolában iskolát újítanak - illetve fejezik be a munkálatokat, hogy csak párat említsünk meg az aláírt szerződések közül.

Szatmárnémeti is több projekt kapcsán kapott pénzt: a most kiutalt támogatásból újítják fel teljes egészében a Károlyi utat, az egykori 13-as iskola épületét, a Johann Ettinger Német Líceum egyik épületét és befejezik a 10-es számú Általános Iskola rehabilitálását.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: