2014-01-08 17:15:52• hírek • Kocsis Zoltán

Stef: Coica állt már a szatmári egészségügy élén, mégsem tett érte semmit

Nem váratott sokat magára Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnökének válasza Dorel Coica szatmárnémeti polgármester keddi támadására. Stef leltárba vette a megyei tanács által az egészségügy fejlesztésére fordított összegeket, majd kérdőre vonta Coicát: a Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjeként miért nem tett semmit a szatmári egészségügyért?

Coica keddi vehemens támadásaira Stef szerdai sajtótájékoztatóján válaszolt, melyen a média képviselői mellett a Szatmár Megyei Kórház vezetősége, valamint az orvosi tanács valamennyi tagja is részt vett. A tanácselnök igyekezett cáfolni a polgármester egy nappal korábbi kijelentéseit, amikor is az egészségügyi intézmények adminisztrálására alkalmatlannak nevezte őt.

„Sajnálatos módon nem lehet egyik pillanatról a másikra helyrehozni azt, amivel 20-30 éve nem foglalkoztak. A tervszerű, folyamatos felújítások mellett azonban elkerülhetetlen, hogy tűzoltómunkálatokra ne legyen szükség.", kezdte Stef.

Ezt követően a tanácselnök bemutatta, hogy a kórházi decentralizáció 2010-es megvalósulását követően, valamint az idei tervekkel bezárólag Csehi Árpád, majd jómaga elnöksége alatt a megyei tanács saját forrásokból, uniós pályázatokból és kormánytámogatásokból 38,3 millió lejt költött a szatmári egészségügyre. Az összeg nagy részét, 19,47 millió lejt a 2011-2012-es periódusban használhatták fel. Akkor 6,5 millióba került az új sürgősségi, 5,9 millióba a ragályos kórház felújítása, 2,5 millióba az onkológia modernizálása. Ezt követően 6,4 milliót emésztett fel a járóbeteg-ellátó rehabilitálása, 1,5 milliót az érsebészeti osztály kialakítása, 1,7 milliót a komputertomográf megvásárlása.

Emellett modernizálták többek között a kardiológiát, az ortopédiát, a radiológiát, a pediátriát, az onkológiát, a szülészetet. A beruházások nem csak Szatmárnémetiben zajlottak, hisz Tasnádon a pediátriát, Avasfelsőfaluban a járóbeteg-ellátót sikerült felújítani.

„A sajtó által jelzett problémák nem új keletűek, évtizedek óta fennállnak. Nem értem, azok, akik nálamnál korábban tehettek volna ezek megoldásáért, miért nem tettek semmit. Ne feledjük ugyanis, hogy a polgármester úr korábban vezette a Közegészségügyi Igazgatóságot. Márpedig akkor a kórház a Közegészségügyi Igazgatóság égisze alatt működött. Akkor nem tett semmit, most meg a szatmári egészségügy megmentőjének szerepében díszeleg", ismételte el többször is Stef.

„Örülök, hogy én is hozzájárulhattam ahhoz, hogy Coica úr polgármester lehessen. Úgy gondolom, van neki elég dolga a városban. Jó lenne, ha azzal foglalkozna", folytatta Stef, majd ironikusan folytatta. „Látom a metropolisz-övezet (visszaadhatatlan szójátékot alkalmazva nápolyi szeletnek nevezte a metropolisz-övezetet, kihasználva, hogy románul a metropolitana és a napolitana erősen hasonlít egymáshoz, szerk. ) bemutatja ugyanazokat a fejlesztési terveket, amelyeket a megye már bemutatott. Ennek csak örülök, hisz a reklám soha nem árt. Annak is örülök, hogy a nápolyi szelet-övezetben bővíteni kívánja az egészségügyi ellátást. Oda kell majd figyelni azonban, hogy ezek az intézmények közintézményként működjenek és ne magánintézményként", mondta Stef, utalva arra, hogy Coica magánvállalkozóként van jelen a szatmári egészségügyben.

Ezt a vonalat követve válaszolt Stef Coica azon felvetésére is, hogy a szatmárnémeti önkormányzatnak kellene adminisztrálnia a megyei kórházat, nem a megyei tanácsnak. „Azt tanácsolom a polgármester úrnak, ne most vegye át a kórházat. Várjon még néhány évet, amíg a megyei tanács teljesen lábra állítja a szatmári egészségügyet. Azt követően vegye át és a megyei kórház tábla helyett akár a Dr. Coica kórháza feliratot is kirakhatja", fogalmazott Stef, általános derültséget kiváltva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: