2012-04-12 17:00:57• hírek • Kocsis Zoltán

Startol az első nagy uniós projekt - hat még hátra van

Az Európai Unió által meghirdetett Integrált Fejlesztési Program keretein belül Szatmárnémeti egy összesen hét pontból álló pályázatot készített. Ezek közül elsőként a Gazdasági Inkubátorközpont létrehozása kezdődik meg.

A programot azért nevezik integráltnak, mert ötvöznie kellett a gazdasági, szociális és infrastrukturális fejlesztéseket is. Amint azt Ilyés Gyula a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, ez a legnagyobb lélekzetű pályázat, amit egy ekkora város megpályázhat, ezen belül pedig az Inkubátorköz a gazdasági részt érinti. Adriana Silaghi projektmenedzser elmondása szerint a központtól azt várják, hogy az jelentősen támogatni tudja majd a kis-és középvállalkozások fejlődését. Ez hozzájárulhat a munkahelyek teremtéséhez, gazdasági fejlődéshez, ami az életszínvonal emelkedését vonja maga után.

A pályázat költségvetése 3,9 millió lej, amiből 1,3 millió lej a vissza nem térítendő hitel. Ebből a pénzből teljesen felújítják majd a I.L.Caragiale utca 1. szám alatt található ingatlant, amely 1997-ig a 13-as számú általános iskolának adott otthont. Az épület modernizálásakor egy tetőteret húznak még rá, felújítják az udvarát és kialakítanak egy húsz férőhelyes parkolót is.

Az egykori 13-as iskola - egy tavalyi felvételen

A terveknek megfelelően az Inkubátorközpont 2013 augusztus közepére nyitja meg kapuit. Akkor egy 453 négyzetméteres épület hat irodahelyiséggel, négy termelési helyiséggel egy konferenciateremmel, egy tárgyalóval valamint három illemhellyel, kazánházzal és egyéb, technikai jellegű helyiséggel várja majd az érdeklődő cégeket.

Hogy mi is pontosan az elképzelés a központtal kapcsolatban? Egyrészt lehetővé teszi kis-és középvállalkozások számára, hogy méltányosabb áron irodát, konferenciatermet béreljen, találkozási pontokat találjon. Másrészt a vállalkozások jogi, gazdasági, reklám, pszichológiai stb. tanácsokhoz juthatnak.

Az Inkubátorközpont látványterve

Ilyés elmagyarázta, hogy első lépésben a polgármesteri hivatal tartja majd fenn a központot, ám a rövid távú cél az, hogy az minél hamarabb önfenntartóvá váljék. Várhatóan egy szövetség veszi át az adminisztrálását, annak működését pedig a városi tanács erre a célra létrehozott bizottsága felügyeli majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: