2014-10-16 18:51:01• hírek • Kocsis Zoltán

Srí Lankától Zimbabwéig várják a román szavazókat

Srí Lankától Zimbabwéig várják a román szavazókat a közelgő államfői választásokon. Az ország határain kívül közel háromszáz szavazóházban adhatják le voksaikat a külföldön tartózkodók, derül ki többek között a külügyminisztérium tájékoztatásából, amely a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal közvetítésével jutott el szerkesztőségünkbe.

Ebben valamennyi általános, ám igen fontos információ benne foglaltatik. Ezek szerint a köztársasági elnöki választás november 2-án, vasárnap lesz. Amennyiben szükség lesz második fordulóra, arra november 16-án kerül sor, értelemszerűen ugyanazok a törvényi előírások keretein belül.

A szavazófülékék 07.00 és 21.00 órák között várják majd a voksolókat, minden esetben - és ez a külföldön szavazók számára fontos - a helyi időzónának megfelelő időben. A szavazáson minden egyes román állampolgár részt vehet, aki a szavazás napjáig betöltötte 18. életévét és nem veszítette el szavazati jogát bírósági ítélet vagy egészségügyi/pszichiátriai döntés következtében.

Amennyiben a szavazóház választási bizottságának elnöke úgy ítéli meg, hogy valaki valamilyen okból kifolyólag nem képes egyedül leadni szavazatát, akkor engedélyt adhat, hogy az illetőt másvalaki is elkísérje a szavazófülkébe. Nagyon fontos, hogy az ország bármely körzetében és bármely szavazóházában leadhatjuk voksunkat - értelemszerűen azonban egyazon fordulóba csak egyetlen egyszer.

Azok a román állampolgárok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak, szintén leadhatják voksaikat: Srí Lankától Zimbabwéig összesen 294 szavazóházban. (A teljes listát ide kattintva tekintheted meg). Azok a román állampolgárok, akik külföldi lakhellyel rendelkeznek, ám éppen Romániában tartózkodnak, az országhatárokon belül bárhol szavazhatnak. Nekik írásos nyilatkozatot kell adniuk, hogy másutt nem szavaztak. A külföldön voksolóknak érvényes személyi igazolványukat vagy útleveleiket kell felmutatniuk. Fontos, hogy külföldön nem kérhető mozgóurna.

Általánosan érvényes szabály továbbá, hogy szavazatunkat kizárólag személyesen adhatjuk le, szavazatunk titkos, a részvétel nem kötelező, pecsétünket lelkiismeretünk szerint bárhová nyomhatjuk (amennyiben több helyre pecsételünk, akkor hiába tesszük, mert a szavazólapunk és szavazatunk automatikusan érvénytelen) és senkinek nem áll jogában nyomást gyakorolni szavazási szimpátiánk megváltoztatása érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: