2012-12-05 23:55:26• hírek • Kocsis Zoltán

Sporttörténelem! Hiába...

Megtette, ami tőle tellett és véghezvitte a bravúrt a Kolozsvári CFR csapata: idegenben győzte le az angol rekordbajnok Manchester Unitedet. Mindez azonban nem ért Bajnokok Ligája nyolcaddöntőt, mivel a Galatasaray fordítani és nyerni tudott Bragában, így az egymás elleni eredmények miatt ők jutottak tovább, az erdélyiek pedig az Európa Ligában folytatják.

A United mégsem volt annyira tartalékos, amint azt a sajtó korábban várta, a kezdőcsapatban kapott ugyanis helyet de Gea, Rooney, Hernandez vagy éppen Giggs is. Utóbbinak meglepő módon a védekező középpályás feladatát kellett volna ellátnia, ám látszott, hogy ez idegen számára. Mellette Cleverley is halvány volt (még a szünet előtt Scholes állt be helyére), mögöttük pedig a gyakorlatilag debütáló Wootton is bizonytalankodott. Ezeknek a hibáknak a következményeként Bastos, Sougou, Camora és Piccolo is komoly helyzetekbe került. Az első fél órában a hazaiaknak csak két gólszerzési lehetőségük volt, igaz, hogy az hatalmas, ám Felgueiras előbb Cleverley, majd később Hernandez elől mentett egy az egyben helyzetben. A 40. percben aztán tizenhatosán belül szorult a CFR, ám Rooney emelését Felgueiras ütötte ki bravúrral, majd Smalling fejese kerülte el centikkel a kaput.

Gól nélküli döntetlent mutatott tehát az eredményjelző a szünetben, ez pedig azt jelentette, hogy a CFR bejutott a nyolcaddöntőkbe, mivel a másik meccsen ekkor a Braga Mossoro góljával vezetett a Galatasaray ellen.

Hernandez lövése célt tévesztett, Piccolo örülhetett a végén fotó: uefa.de

Az 56. percben aztán még biztosabbnak tűnt az erdélyiek helyzete, amikor Luis Alberto pazar 30 méteres lövése után a kapufát érintve a hálóban kötött ki a labda. Alig két perccel később Bragában is gólt lőttek a vendégek, Burak Yilmaz kiegyenlített. Miközben pedig a meddő mezőnyfölényével a Manchester United egyre inkább beszorította a vasutasokat, Portugáliából újabb hír jött: Aydin Yilmaz találatával már a Galatasaray vezetett. És állt továbbjutásra.

Az Old Traffordon közben hiába vezette támadásait a United, ezekben sem ötlet, sem gyorsaság, a beíveléseket pedig a kolozsvári védelem magabiztosan fejelgette ki. Amikor nem, akkor Felgueiras mentett Jones helyzeténél és Rooney szabadrúgásánál - többre pedig nem volt képes az angol gárda. A CFR első román csapatként győzte le a Manchester Unitedet és első román csapatként szerzett 10 pontot a Bajnokok Ligája csoportkörében. Mindennek ellenére első román csapatként nem tudott továbbjutni a BL-csoportköréből - marad az Európa Liga.

Maradt az Európa Liga a címvédő Chelsea-nek is, amely ezzel negatív rekordot állított fel: az előző szezon győztese még soha nem esett ki a csoportkörben. Pedig a londoniak mindent megtettek a sikerért, 6-1-re elgázolták a dán bajnok Nordsjaellandot (az első félidőben mindkét gárda kihagyott egy-egy tizenegyest). Csakhogy a másik meccsen a három döntetlen után a harmadik meccsét is megnyerte a Juventus, ezúttal Donyeckben. Pedig gólt csak ukrán játékos lőtt, ám Kucher saját kapujába talált be - ezzel a Sahtar nem csak a meccset, de az első helyet is elveszítette az olasz bajnokkal szemben.

Vucsinicsék végül a győzelmet és az első helyet is megszerezték fotó: uefa.de

Távolsági párharc folyt a C csoportban is, ahol a Benficának Barcelonában, a Celticnek pedig odahaza a Szpartak Moszkva ellen kellett győznie a biztos továbbjutáshoz. A portugálok az első félidőben három kihagyhatatlan ziccert is elpuskáztak, nem csoda, hogy gól nélküli döntetlenre végeztek a tartalékos katalánokkal. A Celtic viszont nagy csatában, Commons 82. percben végrehajtott büntetőjével nyert - és továbbjutott.

A B csoportban már csak a csoportelsőség volt a kérdés - nem sokáig, ugyanis a Bayern 4-1-re legyőzte a BATE Boriszovot, így a Valencia hiába győzött Lille-ben, a bajoroké lett az elsőség.

Mindez azt jelenti, hogy a kedden továbbjutott Paris St.Germain, Porto, Schalke, Arsenal, Malaga, Milan, Dortmund és Real Madrid nyolcas után a Manchester United, a Galatasaray, a Juventus, a Sahtar Donyeck, a Bayern München, a Valencia, a Barcelona és a Celtic Glasgow is a Bajnokok Ligájában folytatja. A Dinamo Kijev, az Olympiakosz, a Zenit és az Ajax után a Kolozvári CFR, a Chelsea, a BATE és a Benfica az Európa Ligában vigasztalódik, míg a Dinamo Zágráb, a Montpellier, az Anderlecht, a Manchester City, a Braga, a Nordsjaelland, a Lille és a Szpartak Moszkva számára véget ért az idei európai kupakaland.

H csoport:
Manchester United - Kolozsvári CFR 0-1
gól: Luis Alberto (56.)
Braga - Galatasaray 1-2
gólok: Mossoro (32.) illetve Burak Yilmaz (58.), Aydin Yilmaz (78.)
A csoport állása: 1. Manchester 12 pont, 2. Galatasaray 10p., 3. CFR 10p., 4. Braga 3p.

A csoport:
Sahtar Donyeck - Juventus 0-1
gól: Kucher (56., öngól)
Chelsea - Nordsjaelland 6-1
gólok: Luiz (38., 11-es), Torres (45., 56.), Cahill (51.), Mata (64.), Oscar (71.) illetve John (46.)
A csoport állása: 1. Juventus 12p., 2. Sahtar 10p., 3. Chelsea 10p., 4. Nordsjaelland 1p.

B csoport:
Lille - Valencia 0-1
gól: Jonas (36., 11-es)
Bayern München - BATE Boriszov 4-1
gólok: Gomez (22.), Müller (54.), Shaqiri (66.), Alaba (83.) illetve Filipenko (89.)
A csoport állása: 1.Bayern 13p., 2.Valencia 13p., 3. BATE 6p., 4. Lille 3p.

C csoport:
Barcelona - Benfica 0-0
Celtic Glasgow - Szpartak Moszkva 2-1
gólok: Hooper (21.), Commons (82., 11-es) illetve Ari (39.)
A csoport állása: 1. Barcelona 13p., 2. Celtic 10p., 3. Benfica 8p., 3. Szpartak 3p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: