2010-07-31 11:07:07• hírek • MTI/dpa

Sportolás az űrben

Az asztronauták sportolási kedvét pozitívan befolyásoló robot edzőt fejlesztenek ki a Bielefeldi Egyetem tudósai.

A hosszú űrutazások során nemcsak a súlytalanság következtében kialakuló izomsorvadás, hanem a lelki terhek, például a depresszió ellen is fel kell venni a harcot. A bielefeldi kutatók azt tesztelik, vajon hogyan segíthet ebben egy robot fitnesz-edző. A háromévesre tervezett projektet az egyetem információi szerint a Német Űrrepülési Központ (DLR) 2,2 millió euróval (626 millió forinttal) támogatja.

A tudósok célja, hogy mesterséges intelligenciájú rendszereket szociális interakciós képességekkel lássanak el, amelyek segítségével rugalmasan alkalmazkodnak az asztronauták kedélyállapotához és az emberi partner reakcióinak megfelelően formálják interakciós stratégiájukat. Más szóval: a robot edzőnek meg kell állapítania, milyen kedve van a vele kommunikáló embernek és hogyan célszerű motiválnia egy kis testmozgásra. Ehhez szükséges, hogy felismerje partnerét, megértse szavait és gesztusait.

FloBit, a robotedzőt Bielefeldben fejlesztik ki a tudósok. A projekt végén kezdetét veszi egy vizsgálat Kölnben, amely során kísérleti személyeket figyelnek meg, akik zárt élettérben több hetet töltenek el a robot edző társaságában. Többek között az emberek sportteljesítményét és a hangulatát elemzik majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: