2013-07-08 13:51:35• hírek • Szatmár.ro

Sport témájú könyvbemutató a Véndiáktalálkozón

A tavalyi vívótalálkozó kapcsán felmerült egy a szatmári vívástörténetet bemutató, helytörténeti jelentőséggel bíró, hiánypótló könyv kiadása. Az ötlet Ilyés Gyula, volt polgármester nevéhez fűződik. Aztán az elmúlt hónapokban Stahl István nyugalmazott újságíró összegyűjtötte a vívóiskoláról a rendelkezésére álló adatokat, és ezt most könyv formájában nyújtja át a sportszerető szatmáriaknak.

- A „Szatmári Pengék" emléket állít a szatmári vívás jeles személyiségeinek, világbajnokainak, akik aktív pályafutásuk befejeztével növendékeiknek adták át tudásukat és kovácsoltak belőlük kiváló sportolót és - ami még lényegesebb -,  kiváló embert - nyilatkozta honlapunknak Stahl István. Aki a vívópáston a sportszerű versenyszellem híve lesz, az a mindennapi életben is meg fogja állni a helyét, hangoztatják a vívóedzők. A könyv „főszereplői" között nagyon sok olyan volt sportoló található, aki főiskolát, egyetemet végzett szakemberként vált hasznos tagjává a társadalomnak.

A múlt század közepétől a Csipler-iskola, majd a Haukler István irányította klub vívói több mint 15 világbajnoki címet szereztek román, magyar és német színekben. Többen vívóink közül „új hazában" folytatták a Szatmáron megkezdett vívótevékenységet, de mindig is Csipler-növendéknek és szatmárinak vallották magukat.  Jencsik Katalin, Ardeleanu István, Kuki Péter, Ardeleanu Zsuzsanna, Gyulai Ilona, Szepessy József, Zita Funkenhauser, König Rita, Fekete Attila, Wéber Mónika és mások eredményei miatt sok külföldi vívóklub megpróbálta a szatmáriak „titkait" ellesni, több-kevesebb sikerrel. De a könyvben azoknak a karrierjei is rivaldafénybe kerülnek, akik „csak" ezüst- vagy bronzérmet szereztek a világversenyeken (Haukler István, Marcela Moldovan, Orosz Rozália, Bodóczi Miklós, Stahl Krisztina, Osváth Richárd, Simona Deac-Pop, Amalia Tataran), miként az országos és Balkán- bajnokságokon kiválóan szereplő pengeforgatók sikertörténetei is.

A könyvben megjelenő több mint 50 sportoló és edző „portréját", valamint a szatmári vívás fontosabb mérföldköveit 150 fotó illusztrálja.

A „Szatmári Pengék - Fejezetek a szatmári vívás történetéből"  az Europrint Nyomdában, Köves Péter irányítása alatt készült el. A könyv bemutatójára július 13-án, 13 órakor kerül sor a Szatmári Véndiáktalálkozó rendezvényei keretében.

Az eseményre jelezték részvételüket Szepessy József Németországból, Dr. Pruzsinszky Sándor, Gyurkán Judit, Terebesi Emil, Link Daniela  Magyarországról és még sokan mások. Szepessy elújságolta, hogy valószínűleg eljön a találkozóra és a könyvbemutatóra a magyar kormány képviseletében Kiss Norbert, az Emberi Erőforrás Minisztérium kultúráért és sportért felelős államtitkár-helyettese is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: