2017-02-10 10:44:21• hírek • Kocsis Zoltán

Párbeszéd Szatmárnémeti és Szatmár megye jövőjéért

A helyi vállalkozói szféra krémjével találkozott csütörtök este az újjávarázsolt, impozáns Iparosotthonban a szatmárnémeti és a megyei közigazgatás csúcsvezetősége a „Business and local comunity" elnevezésű fórumon. Mindkét fél kiemelte a folyamatos párbeszéd és az egymásrautaltság felismerésének fontosságát.

A fórumot a Német-Román Gazdasági Egyesület (DRW) szervezte, amelynek elnöke, Kádár Gyula kihangsúlyozta: mindannyiunk - vállakozók, közigazgatás, közösség - érdeke a folyamatos párbeszéd, valamint a duális szakmai képzés. „Már most sokan a megfelelően képzett munkaerő hiányára panaszkodunk. Garantálom Önöknek, amennyiben nem fektetünk pénzt és energiát a szakképzésbe, akkor tíz év múlva tényleg nem találunk munkásokat", hívta fel a figyelmet.

A DRW immár második alkalommal szervezte meg a „Business and local comunity" rendezvényt, amelynek keretein belül ezúttal Pataki Csaba és Kereskényi Gábor mutatta be Szatmár megye, illetve Szatmárnémeti fejlesztési stratégiáját.

Pataki a megye egyik legnagyobb problémájának az infrastruktúrát nevezte. Elmondta, hogy a 850 kilométernyi megyei úthálózatból jelenleg 175 kilométer felújítás alatt áll, további 90 kilométer rehabilitálása pedig hamarosan elkezdődik. Így is marad azonban mintegy 350 kilométer, amelyre szintén rászorul a felújítás. „Ezen munkálatok kapcsán a gazdasági szempontokat is igyekszünk figyelembe venni a prioritizálás kialakításakor", ígérte.

A megyei tanács elnöke elmondta, minden tőle telhetőt megtesz annak megakadályozása érdekében, hogy a Szatmárnémeti - Bukarest vasútjárat végállomását Nagybányára költöztesse a CFR és hogy a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérről valamely németországi városba is el lehessen jutni. „A Szamos kapcsán nem szeretném, ha ott kereskedelmi hajók járnának, ám a turizmust, a kikapcsolódást elősegítő sétahajókat szívesen látnám", szögezte le.

Pataki hatékonyabb hulladékgazdálkodást kért a cégektől és segítséget ígért a veszélyes hulladékok kezelésében. Szociális téren is jelentős együttműködési lehetőséget vázolt fel a duális képzés terén, kiemelten kezelve a gyermekotthonokban vagy gondozó családokban felnövő gyerekeket. „Ezek a fiatalok 18 éves korukban el kell hagyják az otthonokat, a családokat. Jó lenne, ha szakma és munkahely is lenne a kezükben ilyenkor, hogy ne az utcára kerüljenek. Ne feledjük ugyanis, csakis tőlünk függ, milyen minőségű munkaerőt nevelünk fel", fogalmazott.

A tanácselnök németországi mintára elképzelhetőnek tartja a már nyugdíjba vonult szakemberek segítségének intézményesített igénybe vételét.

Kereskényi Gábor Szatmárnémeti két legnagyobb problémájának a terelőút és az előző városvezetés által elkészített projektek hiányát nevezte. A kerülőútra a kormány a napokban elfogadott költségvetésében végre elkülönített 137 millió lejt, míg a projekteken az önkormányzat szakemberei már dolgoznak.

A polgármester nagy vonalakban ismertette a megyeközpont 2017-es költségvetés-tervezetét (amelyet amúgy bárki megtekinthet a polgármesteri hivatal oldalán). Ezek szerint a város büdzséje 297 millió lej, amiből 254 millió lejt az apparátus és a közszolgáltatások (közvilágítás, tömegközlekedés, stb.) működtetésére kénytelen fordítani. Magyarán ez azt jelenti, hogy fejlesztésekre, beruházásokra mintegy 43 millió lej marad. „Ezt kell megpróbálnunk kormányzati forrásokból, uniós pályázatokból kiegészíteni" - fogalmazott Kereskényi.

A polgármester elmondta, idén 25 millió lejt szeretnének az utak karbantartására fordítani és jelentős összeget valamint energiát fordítanának a történelmi városközpont valamint az új központ (Batthyányi/Coposu-sétány, Gyuszi-gödör, Október 25. tér) rehabilitálására. Kereskényi megemlítette, sikerült meggyőznie a NEPI-t, hogy az épülő megamall közelébe elképzelt gyalogos híd terveit finanszírozza - mintegy 100.000 euró értékben.

Hatalmas lépés lenne a város számára a két tervezett parkolóház megépítése - jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányok készülnek, jelentette ki Kereskényi. Az Ipari Parkban is áll még üresen két parcella, azaz 1,8 hektár, de szükség esetén a parkot további 20 hektárral ki lehet bővíteni, beszélt a beruházási lehetőségekről Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: