2010-02-24 16:56:30• hírek • MTI

Spórol az ország

Románia 2010-ben félmilliárd euróval csökkenti  a bérköltségeket a közszférában elbocsátások, illetve a prémiumok eltörlése révén - írta szerdai számában a Gandul című román napilap.

Románia kedden kapta meg a Nemzetközi Valutaalaptól a csaknem 20 milliárd euró többoldalú hitelmegállapodás  harmadik és negyedik hitelrészletét, 2,4 milliárd eurót.
A bukaresti napilap közölte a román kormánynak a washingtoni pénzintézethez küldött szándéklevelét, amelyben a kabinet közli az ez évre tervezett gazdasági intézkedéseket az IMF-el kötött megállapodás célkitűzéseinek teljesítése érdekében.
A lap szerint a kormány részben elbocsátásokkal takarítja meg a félmilliárd eurót, így várhatóan 32 ezer személyt bocsátanak el a közszférából. Emellett a román bruttó nemzeti termék 0,2 százalékának megfelelő összeggel csökkentik átszervezések révén a bérkiadásokat, amelyeket további 252 millió euróval kurtítanak meg a különböző prémiumok eltörlésével.
A bukaresti kormány vállalja azt is, hogy 60 százalékkal csökkenti a magánszektorral szemben felhalmozott, 90 napnál hosszabb idejű állami tartozásokat, ami körülbelül 244 millió eurós kiadást jelent.
A román egészségügyi minisztérium hamarosan bevezeti a részleges hozzájárulási rendszert az egészségügyben, ami azt jelenti, hogy a betegeknek saját zsebükből kell állniuk bizonyos orvosi vizsgálatokat, így például vizitdíjat is fizetniük kell majd. A román kormány szerint erre az intézkedésre azért van szükség, hogy az egészségügyi rendszer elkerülje az összeomlást - olvasható a Gandulban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: