2013-03-16 10:21:23• hírek • MTI

Spontán sztrájk Vajdahunyadon a magyar kórházigazgató leváltása miatt

A vajdahunyadi kórház mintegy kétszáz alkalmazottja sztrájkolt rövid ideig csütörtök délelőtt annak hírére, hogy a kórház igazgatótanácsa leváltotta tisztségéből Bende Barna igazgatót.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a kórház igazgatótanácsa azután bontotta fel március 18-i hatállyal Bende Barna menedzseri szerződését, hogy a számvevőszék kifogásolt egy 2009-ben történt tizenhárom millió lejes  eszközbeszerzést.

Viorel Arion polgármester a helyszínen elmondta, a számvevőszék a korábbi polgármestert és a kórházigazgatót tartotta felelősnek az orvosi műszerek kifogásolt beszerzése miatt, és fél éves haladékot adott az összeg visszafizetésére. "Megpróbáljuk rajtuk behajtani a kárt" - jelentette ki a polgármester. Hozzátette, fél évig ideiglenes vezetés áll a kórház élére, azután versenyvizsgát hirdetnek az igazgatói tisztség betöltésére.

Bende Barna kórházigazgató elutasította a vádakat, és kijelentette: mérlegeli, hogy peres úton keresse igazát. Hozzátette, nem ragaszkodik a kórházigazgatói tisztséghez, de méltánytalannak találja a félreállítása körülményeit. Kijelentette, az általa vezetett intézmény csupán haszonélvezője volt az orvosi műszereknek, azokat a kórházat fenntartó polgármesteri hivatal vásárolta. Azt is megemlítette, nem is vizsgálódott a kórháznál a számvevőszék, tehát nem állapíthatták meg a kórház felelősségét.

A 2012-es önkormányzati választásokon Viorel Arion pár száz szavazattal előzte meg a polgármesteri székért folytatott versenyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Szociálliberális Unió (USL) támogatásával függetlenként versenybe szállt Bende Barnát. Bende Barna ortopéd szakorvosként, majd kórházigazgatóként szerzett elismerést az 55 ezer lakosú Vajdahunyadon, ahol a magyarság aránya mindössze öt százalék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: