2009-04-08 14:19:35• hírek • Tóth Klarissz

Premenstruációs szindróma

A nők többsége bizonyos előjelekből már érzékeli a menstruáció, havi vérzés előszelét. A szerencsésebbek csak akkor veszik észre, amikor az váratlanul betoppan. Azok a nehéz női PMS napok sok nő életét megnehezítik.

A premenstruáció szindróma (PMS) nem más, mint egy tünetegyüttes. A többi testi életműködéssel ellentétben, a menstruáció nem zajlik le észrevétlenül. A menstruációt megelőző kellemetlenségektől a nők több mint 70%-a szenved. A panaszok és tünetek többsége 5-14 nappal a menzesz előtt jelentkezik, a menstruációkor pedig szinte teljesen megszűnik. A panaszok középpontjában úgynevezett pszichés, lelki eredetű feszültség áll. A PMS mai megnevezése Katharina Dalton doktornő nevéhez fűződik, a tüneteket pedig két csoportba sorolják: pszichés és testi eredetűek, melyek az egészen enyhétől a súlyosig terjedhetnek.

Elsődleges tünetek: rossz közérzet, nyugtalanság, szorongás, félelemérzet, idegesség, a figyelem lankadása, esetleg nagy tettvágy, lehangoltság stb.

Másodlagos tünetek: fejfájás, étvágytalanság, hányinger, felfokozott étvágy vagy falánkság, aluszékonyság vagy álmatlanság, a mell érzékenysége, székrekedés stb.

A szomatikus tünetek legtöbbjét a test víztartalmának gyarapodásával hozzák összefüggésbe. Nem véletlen, hogy a menstruációt megelőző időszakban a nők testsúlya 3-5%-kal emelkedik olyannyira, hogy a súlygyarapodás a 1,5 kg-ot is meghaladhatja. Ebben az időszakban a mellek érzékenyebbek lesznek és megduzzadnak, a szeméremtest pedig ödémássá válik, ami éppen a test víztartalmának gyarapodására vezethető vissza. A PMS kialakulása nem teljesen tisztázott, az orvosok többsége a viszonylag nagy ösztrogén-túlsúllyal magyarázza. Más feltevés szerint a PMS szindróma a szervezet kálium- és vízkészletének emelkedésével magyarázható. Tény az, hogy a kérdés jóval összetettebb, mint gondolnánk.

A PMS sok esetben olyan drasztikus pszichés változásokhoz vezet, melynek párkapcsolati vagy éppen munkahelyi nézeteltéréseket okoznak. Végeredményben elmondhatjuk, hogy a tünetek enyhítését követően, a premenstruális szindróma kezelési lehetőségei egyénre szabottak kell legyenek. Szükség esetén gesztogén adagolását, nyugtatók használatát valamint pszichoterápia alkalmazását igényli.

A nők többsége bizonyos előjelekből már érzékeli a menstruáció, havi vérzés előszelét

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: