2016-02-25 12:30:38• hírek • MTI

Spanyolországban elvégezték a 100 ezredik szervátültetést

Ötven évvel az első szervátültetést követően elvégezték a 100 ezredik transzplantációt is Spanyolországban - adta hírül a spanyol nemzeti transzplantációs szervezet (ONT).

A dél-európai ország 24 éve áll a transzplantációs világranglista élén, évről-évre itt történik a legtöbb ilyen beavatkozás. A 100 ezredik műtét egy veseátültetés volt a valenciai Hospital Dr. Peset kórházban.

Rafael Matesanz, az ONT igazgatójának tájékoztatása szerint 10 esetből 6, veseátültetés, ebből a beavatkozásból több mint 62 ezret végeztek el eddig a spanyol orvosok. Új vesére kell a legtöbbet várni, átlagosan 15-18 hónapot.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy nem kell újabb 50 évet várni ahhoz, hogy megduplázzák a transzplantációk számát, mert az utóbbi években annyira felgyorsult a beavatkozások üteme, hogy 15 év múlva már elvégezhetik a 200 ezredik szervátültetés.
Tavaly minden eddiginél többen, összesen csaknem 4800-an kaptak új szervet, és ezzel új esélyt az életre - jegyezte meg.

Spanyolországra sok más országban példaként tekintenek, amelyhez hozzájárul az is, hogy a szervadományozási hálózatnak 186 kórház a része, és 43 intézményben tudják elvégezni a transzplantációkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: